Страници

вторник, 15 септември 2020 г.

Пълнени зеленчуци на фурна

 

    Аз патладжани тръгнах да пълня в изпълнение на едно желание и мое обещание.Но покрай патладжаните, нали тези дни само се чудя как да си пълня и очите с цветове, наредих и чушки, тиквичка.Само домати не пълня, защото колкото и да ги обичам на салата, пълнени ми идват едни такива никакви и кисели.Но да знаете, че ако ги обичате може и домати да наредите.

    Това за мен е класическа рецепта за пълнене на зеленчуци, въпреки че съм сигурна, че както за кюфтетата така и за тях, всяка къща си има свое любимо изпълнение.Но тъй като често си говорим в блога, че за някои от нас нещо ежедневно или обикновено или толкова правено в годините, че някак дори не го отбелязваме като нещо специално, може да е ново и различно за много други.Така де, никой не се е родил с рецепти в главата си и винаги има първи път за всяко ядене и като ядене и като приготвяне.Затова си позволявам да прибавя и тази рецепта към статиите в блога.



Какво използвам аз:

/количествата разбира се са приблизителни, като имате предвид, че зеленуците са различни и с различни размери, но ако не ви стигне, останалия зеленчук ще оставите за друго ядене, а ако ви остане плънка, добавяте вода и я довършвате , а после сервирате към пълнените зелепчуци.

мляно месо - 300 грама
глава лук
домат (един за плънката, един или два за украса)
две-три скилидки чесън
морков
червен пипер
сол и черен пипер
олио
три супени лъжици ориз
( не слагам много ориз, обичам си месна плънка и затова на 100 грама кайма слагам една супена лъжица)
магданоз

патладжани,чушки,тиквичка



  • Зеленчуците може да напълните цели, може да разрежете на лодки.Както виждате аз правя по всякакъв начин.Забавно е да има от всичко в тавата и после всеки да си избира какво иска
  • Патладжана когато го дълбая целия използвам джаджата за махане на семки на чушки.Има и един начин при който патладжана се разтрива, цепва се отстрани и се пълни, но аз искам да имам средата му, защото я слагам в плънката.Нареждам в купа със солена вода и оставям да си пусне горчивия сок.
  • Тиквичките разрязвам на половини и издълбавам.
  • Чушките или само почиствам от семената и дръжките или и тях разрязвам на половина.
  • Мляното месо разбърквам с малко вода, така при готвенето ще стане по лесно на трохи.
  • В малко олио пускам месото и разбърквам.Когато започне да побелява добавям нарязани на ситно лук и чесън.
  • Прибавям червен пипер и нарязан домат.
  • Прибавям ориза и наливам половин чаша вода.
  • Поръсвам със сол и черен пипер.
  • Прибавям нарязан на ситно магданоз.Аз обичам той да си пусне аромата докато всичко се готви и дори да се стопи до края.
  • Оставям да се готви.Разбърквам от време на време за да може каймата да се разбие добре.Нека стане почти като гладък сос за спагети, гответе и не бързайте с него.
  • Пълня зеленчуците, като върху тези които са на половинки слагам задължително парче домат.
  • Нареждам в тавичка и задължително наливам един пръст вода на дъното.Така патладжаните се топят в уста после.Разбира се не трябва да се прекалява, просто да е покрито дъното.
  • Напръсквам с още олио отгоре и пека на 200 градуса
  • Виждате,че не слагам силни подправки, защото обичам вкуса на зеленчуците, но както казах и в началото, всеки си има или ще си нагоди рецептата по свой вкус, затова може да сложите примерно стрита на ситно чубрица или риган.
  • Тези зеленчуци не се сервират със сос, те са си добре и така.Правите една голяма салата към тях и всичко е точно.




Ако рецептите, които споделям и историите,които разказвам ви харесват, заповядайте и във Фейсбук страничката на блога.

Ако решите,че рецептата ще е интересна и за други хора ще се радвам да я споделите, а защо не после и да ми споделите дали ви е харесала.


Благодаря на всеки един от вас, който наминава наоколо!



Няма коментари:

Публикуване на коментар