Страници

вторник, 8 септември 2020 г.

Пиле по селски на фурна и пилешка супа със зеленчуци

 

Добавете мариновани люти чушлета и млечен хляб и трапезата ми се получи невероятно вкусна и цветна.

Всички рецепти в следващите редове:

      И пак сме си на село и пак съм пъхнала в торбата с продукти едно пиле.Защото с пиле грешка няма.Като изключим случаите когато пека цяло пиле, винаги правя пернатото на порции и приговям минимум две ястия с него.Пилето е такъв благодатен продукт да го наречем, че позволява това и аз винаги се възползвам.Просто не мога да устоя да се предизвикам да нахраня повече хора или пък малко, но с повече ястия като използвам само едно единствено пиле.










     Не зная вие как определяте едно ястие за селско, но при мен това означава, че всички продукти са нарязани на едро, набързо и са сложени в силна фурна с български подправки.Разбира се добрият стар "Раховец" на село, най-великата печка на света е бонус.





Какво използвах за ястието:

порции нарязано пиле
/в други случаи може да ползвате само долни бутчета или нарязани на хапки пилешко филе и пържоли/
сол
риган 
чубрица
червен пипер
олио

чушки
лук
скилидки чесън
картофи


  • Натривате месото с подправки.Знаете,че пилето поема сол затова осолете добре.
  • Наредете парчетата в тавичка.
  • Нарежете на едро лук,чушки и картофи,обелете скилидките чесън.
  • По същия начин ги поръсете със същите подправки.
  • Може всички продукти да разбъркате в тава или в друг съд заедно и поотделно.
  • Поръсете щедро с олио отгоре.
  • Налейте малко вода, около един пръст, колкото да е залято дъното на тавата.
  • Сложене капак или фолио и печете на силна фурна (моята 220 градуса) час ако са по-малки парчетата, час и половина ако са по-големи.Разбира се проверете след час печене и преценете.
  • Накрая махнете капака или фолото запечете още десетина минути.Аз изключвам фурната и оставям така.
  • Готовото ястие е добре да си почине още десетина минути и е готово за сервиране.

Салата, люти чушлета и топъл хляб и за мен това е перфектната маса.




Пилешката супа

  • Нарязвайки пилето на порции, отделих гръбнака, задната част с трътката, крилата, част от бялото месо и ги сварих с малко сол.
  • Нарязах лук, червена чушка, домат и ги задуших в олио и малко от бульона на пилето.
  • Прибавих стрита на много ситно, буквално на прах чубрица.
  • Добавих шепа фиде и нарязани картофи.
  • Залях с бульона.
  • Пилешкото месо почистих, накъсах и го прибавих.
  • Нарязах магданоз (със стъблата) и също го добавих.Обичам магданоза да се готви, а не да е като украса, защото и той си пуска аромат.
  • Супата е готова когато омекнат картофите.Затова и предварително задушавам останалите зеленчуци за да омекнат по-бързо и в същото време да си пуснат всички аромати.
  • Не застроих супата.






А хлебчетата, които всъщност се получиха като една красива питка, са добре познатите на всички, които идват наоколо, хлебчета с прясно мляко:






А лютите чушлета, които мариновах предварително и сложих в буркан, който да си подаваме на масата докато хапваме всичкото това:








Друго мое предизвикателство с пиле:

















2 коментара:

  1. Селското пиле е много вкусно! Използвах провансалската подправка, стана невероятно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много серадвам, че сте го харесали, благодаря за доверието :) провансалската подправка наистина има чудесен аромат и е идеална за пиле :)

      Изтриване