Страници

сряда, 27 април 2016 г.

Агнешко с ориз и картофи готвено на фурна

   Уникална вкусотия с крехко агнешко и аромат на джоджен!




   Много хора приготвят агнешкото само и единствено печено и радко опитват готвени рецепти.Мога да ви уверя, че с агнешкото се приготвят феноменално вкусни готвени ястия, защото самото месо има това прекрасно свойство да овкусява продуктите, с които се приготвя.Поради същата причина колкото и да не ви се вярва ( това се отнася за тези, които не са пробвали), но агнешкото всъщност може да бъде доста икономичко месо въпреки, че цената му всяка година расте.Цената на агнешкото според мен е и другата причина хората да го приготвят само на празник и почти никога в делник.Но готвено с достатъчно други продукти съвсем спокойно от един килограм месо могат да се направят поне две ястия и то в достатъчни количества за едно семейство.



   Едно от любимите ястия с агнешко е точно това.виждайки продуктите ви става ясно, че то е доста богато и питателно ястие и мен ако питате, аз лично мога да го хапвам и без месото, защото то достатъчно приятно е овкусило всичко в тавата.
Ястието не изисква голямо количество месо.Както казва майка ми достатъчно е месото да си пусне аромата,затова най често когато взимам агнешко,отделям подходящи парчета за печене,а останалото готвя.
Този път взех агнешки котлети и тези които не ми харесаха използвах за това ястие.
Готвените ястия не стават винаги много красиви,но затова пък колко са вкусни само мммм...



Какво е необходимо:

агнешко месо - приблизително 500 грама
картофи - 500 грама
ориз - една кафяна чашка
червен пипер - една щипка
джоджен - една супена лъжица сух или няколко листенца пресен
магданоз - количество по желание
глава стар лук
сол

  • Измиваме и почистваме месото.Нарязваме го на парчета.
  • Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в малко мазнина.Прибавяме месото, задушаваме го една-две минути.
  • Прибавяме червения пипер, джоджена и магданоза, заливаме с три чаши вода или колкото е необходимо да се покрие месото и оставяме агнешкото да се готви.
  • След 30 минути прехвърляме в тавичка,добавяме нарязани картофи,ориза и посоляваме.
  • Доливаме още топла вода обикновено още толкова.Повечето пъти слагам даже повече, защото ориза дърпа доста течност, а ястието е вкусно по-течно.
  • Слагаме в загрята фурна и печем до готовност или докато месото и картофите са сготвени.
  • Този момент не е задължителен, може да се довърши и в тенджерата, но във фурна става по бързо.
  • Ястието трябва да е течно, не да остане на сварен ориз без никакъв сос.
  • Когато е готово, оставяме десетина минути да си почине (ястие с картофи никога не се яде веднага) и в това време правим салата и викаме гладните.









Ако обичате агнешко поне колкото мен, със сигурност ще ви харесат и тези ястия, които също приготвям в агнешкия сезон:



Няма коментари:

Публикуване на коментар