Уникална вкусотия с крехко агнешко и аромат на джоджен!
Много хора приготвят агнешкото само и единствено печено и радко опитват готвени рецепти.Мога да ви уверя, че с агнешкото се приготвят феноменално вкусни готвени ястия, защото самото месо има това прекрасно свойство да овкусява продуктите, с които се приготвя.Поради същата причина колкото и да не ви се вярва ( това се отнася за тези, които не са пробвали), но агнешкото всъщност може да бъде доста икономичко месо въпреки, че цената му всяка година расте.Цената на агнешкото според мен е и другата причина хората да го приготвят само на празник и почти никога в делник.Но готвено с достатъчно други продукти съвсем спокойно от един килограм месо могат да се направят поне две ястия и то в достатъчни количества за едно семейство.
Едно от любимите ястия с агнешко е точно това.виждайки продуктите ви става ясно, че то е доста богато и питателно ястие и мен ако питате, аз лично мога да го хапвам и без месото, защото то достатъчно приятно е овкусило всичко в тавата.
Ястието не изисква голямо количество месо.Както казва майка ми достатъчно е месото да си пусне аромата,затова най често когато взимам агнешко,отделям подходящи парчета за печене,а останалото готвя.
Този път взех агнешки котлети и тези които не ми харесаха използвах за това ястие.
Готвените ястия не стават винаги много красиви,но затова пък колко са вкусни само мммм...
Готвените ястия не стават винаги много красиви,но затова пък колко са вкусни само мммм...
агнешко месо - приблизително 500 грама
картофи - 500 грама
ориз - една кафяна чашка
червен пипер - една щипка
джоджен - една супена лъжица сух или няколко листенца пресен
магданоз - количество по желание
глава стар лук
сол
- Измиваме и почистваме месото.Нарязваме го на парчета.
- Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в малко мазнина.Прибавяме месото, задушаваме го една-две минути.
- Прибавяме червения пипер, джоджена и магданоза, заливаме с три чаши вода или колкото е необходимо да се покрие месото и оставяме агнешкото да се готви.
- След 30 минути прехвърляме в тавичка,добавяме нарязани картофи,ориза и посоляваме.
- Доливаме още топла вода обикновено още толкова.Повечето пъти слагам даже повече, защото ориза дърпа доста течност, а ястието е вкусно по-течно.
- Слагаме в загрята фурна и печем до готовност или докато месото и картофите са сготвени.
- Този момент не е задължителен, може да се довърши и в тенджерата, но във фурна става по бързо.
- Ястието трябва да е течно, не да остане на сварен ориз без никакъв сос.
- Когато е готово, оставяме десетина минути да си почине (ястие с картофи никога не се яде веднага) и в това време правим салата и викаме гладните.
Ако обичате агнешко поне колкото мен, със сигурност ще ви харесат и тези ястия, които също приготвям в агнешкия сезон:
Няма коментари:
Публикуване на коментар