Страници

сряда, 16 септември 2020 г.

Бързи питки със сирена, домат и подправки

 

... или разбъркани бързи питки със средиземноморски аромати...


   

    В рецептата, от която ги адаптирах ги наричат фрителе или палачинки с плънка, но на фурна.За мен обаче са си точно бързи плоски питки, които да забъркаш и изпечеш набързо във фурната.

Рецептата видях тук:

FRITTELLE ALLA MEDITERRANEA AL FORNO


     Отдавна си събирам идеи за бързи закуски.Обикновено в такива случаи се сещаме за добруджанките или кашкавалките.Но представете си какво се получава, ако в тях добавите всякакви видове сирена, нарязан домат и подправки.Аромати избухват в устата ви с всяха хапка.


Дозата е малка, аз получих шест средно големи питки, но когато опитвам нещо за пръв път винаги правя по-малко.Следващия път обаче ще удвоя количествата.


Какво е необходимо: 

едно яйце
щипка сол
150 грама брашно
чаена лъжичка суха мая 
80 ml вода

сирена:
козе сирене, моцарела, кашкавал, гауда или каквито обичате и имате.
Важното е да са по-сухи или преди да използвате попийте добре излишната течност по тях колкото можете

чаена лъжичка сух риган
листа пресен босилек
домат 
( на който сме махнали семките и всичко течно)


  • Буквално смесвате всичко по реда на изброяване:
  • разбиваме яйцето,малко сол
  • прибавяме брашното с маята и разбъркваме с топла вода
  • получавате гъсто разбъркано тесто
  • Нарязвате си сирената и ги добавяте, подправките и накрая наразян на кубчета домат (попийте всякаква излишна течност от него).
  • Внимателно разбърквате всичко и с лъжица слагате в тава върху хартия за печене.
  • Може малки, може големи както ви харесва.
  • Печете на 200 градуса до готовност.
  • Ядат се топли.

Забележки:

  • Тестото не се меси, бърка се, но трябва така да го получите, че да не се разлива като го разпределяте в тавата за печене.
  • Сирената трябва да са твърди и сухи.Например моцарелата я отцедих и когато нарязах на кубчета попих с готварска хартия.
  • Опитах една доза с бакпулвер вместо мая, но не ми хареса.С мая си стават меки и пухкави.








Няма коментари:

Публикуване на коментар