... или разбъркани бързи питки със средиземноморски аромати...
В рецептата, от която ги адаптирах ги наричат фрителе или палачинки с плънка, но на фурна.За мен обаче са си точно бързи плоски питки, които да забъркаш и изпечеш набързо във фурната.
Рецептата видях тук:
FRITTELLE ALLA MEDITERRANEA AL FORNO
Отдавна си събирам идеи за бързи закуски.Обикновено в такива случаи се сещаме за добруджанките или кашкавалките.Но представете си какво се получава, ако в тях добавите всякакви видове сирена, нарязан домат и подправки.Аромати избухват в устата ви с всяха хапка.
Дозата е малка, аз получих шест средно големи питки, но когато опитвам нещо за пръв път винаги правя по-малко.Следващия път обаче ще удвоя количествата.
Какво е необходимо:
едно яйце
щипка сол
150 грама брашно
чаена лъжичка суха мая
80 ml вода
сирена:
козе сирене, моцарела, кашкавал, гауда или каквито обичате и имате.
Важното е да са по-сухи или преди да използвате попийте добре излишната течност по тях колкото можете
чаена лъжичка сух риган
листа пресен босилек
домат
( на който сме махнали семките и всичко течно)
- Буквално смесвате всичко по реда на изброяване:
- разбиваме яйцето,малко сол
- прибавяме брашното с маята и разбъркваме с топла вода
- получавате гъсто разбъркано тесто
- Нарязвате си сирената и ги добавяте, подправките и накрая наразян на кубчета домат (попийте всякаква излишна течност от него).
- Внимателно разбърквате всичко и с лъжица слагате в тава върху хартия за печене.
- Може малки, може големи както ви харесва.
- Печете на 200 градуса до готовност.
- Ядат се топли.
Забележки:
- Тестото не се меси, бърка се, но трябва така да го получите, че да не се разлива като го разпределяте в тавата за печене.
- Сирената трябва да са твърди и сухи.Например моцарелата я отцедих и когато нарязах на кубчета попих с готварска хартия.
- Опитах една доза с бакпулвер вместо мая, но не ми хареса.С мая си стават меки и пухкави.
Няма коментари:
Публикуване на коментар