Страници

петък, 21 февруари 2020 г.

Паелята с пиле на Светла в любимата тавичка


   Вярно е, че паелята или паея както си е по испански е специално ястие.Истинската огромна семейна паеля се приготвя бавно, но не защото е нещо невероятно сложно, а защото се използват много продукти.Тези от вас които са били в Испания са виждали, че в заведенията може да се хапне паеля с нормална големина и тя става много бързо, просто защото е малка.Паеля с пиле, паеля с морски дарове, паеля вегетарианска, паеля негра и паеля микса, която е с поне два вида месо и е украсена с миди и скариди.Те се сервират в малки тавички и както повечето от вас знаят когато се приготвя ориз в тава или плосък съд той става много по бързо.Затова и всяка една паеля, която си поръчате идва току що приготвена за сравнително кратко време.

   Когато си купувах тази тавичка всъщност си търсех малка тавичка за паеля.Обаче по нашите земи просто такива няма.Има огромни, прекалено тънки, които изобщо не ми харесаха.И тогава си намерих тази.Не е класическа тавичка за паеля, но затова пък ми върши чудесна работа и честно казано откакто я имам, друга май не ползвам или поне не често.Има си капак, може да се започне ястието в нея на котлона и да се довърши във фурната.Трябва само да не забравям да внимавам с дръжките.Ама след две-три изгаряния се научих.


   Заглавната снимка е на паелята в един съвършен и богат вид.Аз лично я приготвям по един опростен, но в никакъв случай по-малко вкусен вариант.Вариант, който мисля, че се харесва повече на всички, защото честно казано не сме свикнали особено много с това да смесваме пиле и скариди в една чиния.Затова моята паеля най-често изглежда само така:


 
И без повече излишни приказки, днес ви представям на вашето внимание моята паеля.Подчертавам го отново за всички, които решат да ме критикуват, че това не е класическия вид на това ястие.
Но за моята кухня, с моите продукти и за моя вкус, това е!

Приготвя се наистина бързо, още повече, че пилешкото ми месо е предварително сварено.





Какво използвах :

пилешко месо, сварено предварително
чаена чаша ориз
малка глава лук
замразен грах около половин чаена чаша
замразен зелен боб - колкото граха
 (трябва да е от кръглия, нарязан зелен боб.Нашия плоския не е подходящ)
червена чушка

чаена лъжичка червен пипер
равна чаена лъжичка куркума
( оригинално, ама много оригинално използват шафран, иначе куркумата си е добър заместител за получаване на хубав жъл цвят)

олио / зехтин
сол

задължително парчета лимон за сервиране


скариди и миди, ако искате да си направите истинска и много красива паеля, като имайте предвид, че е добре да бъдат приготвени отделно и добавени в последния момент отгоре в тавичката с паеля

Скаридите в тази паеля бяха приготвени така: Скариди с чесън и лимон

  • Месото ми е сварено предварително.
  • Приготвям директно в тавичката!
  • Нарязвам на ситно лука и червената чушка.
  • В малко олио задушавам лука и чушката, добавям ориза и разбърквам.
  • Поръсвам с червения пипер и куркумата и отново разбърквам.
  • Добавям пилешкото месо, като го  разпределям из цялата тавичка и заливам с необходимото количество бульон, в който сварих предварително месото.Посолявам малко, тъй като в бульона ми вече има сол.
  • Разпределям граха и зеления боб из цялото ястие и оставям на слаб огън.
  • Когато се готви в плосък съд, ориза винаги става по-бързо.Откакто направих първата паеля в живота си оттогава ориза винаги го варя или в тиган или в плоска тенджера, а откакто си имам тази тавичка, в нея.
  • Паелята е готова когато се свари ориза.
  • Ако не сте опитвали и ви се вижда странно ястие да се поръсва с лимон, не се колебайте.За паелята това е задължително и веднага ще усетите различния вкус.
  • Лимона преобразява ястието и го прави точно такова каквото трябва да е на вкус, така че не го пропускайте при сервиране.


   А това е първата ми паеля от първото ми ходене в Испания преди много, много години.Предполагала ли съм аз, че някога ще имам блог, в който ще разказвам за това разкошно ястие.



   Ако имах възможност поне веднъж в годината щях да се отбивам в Испания.Имам да разглеждам още толкова много от нея.А това е, което видях и преживяж досега:

СЕВИЛЯ - ...

БАРСЕЛОНА - ...

АНДАЛУСИЯ - ...

МАЙОРКА - ...

МАДРИД - ...

ПЕПЕРУДИ И БУДИСТИ В ЮЖНА ИСПАНИЯ

МИХАС


Няма коментари:

Публикуване на коментар