Страници

неделя, 25 август 2019 г.

Летен ориз с пилешко/ пуешко месо



  Може да се използва всякакво пернато в това ястие.За пръв път го пригових с пиле, но сега имах сварено пуешко бутче, така че всякак става.А е лятно, защото е с пресни свежи градински зеленчуци, които ги има и през зимата вече, но знаем, че не е същото.
   Веднъж го приготвих и с месо на печено пиле, което беше ужасно сухо.Тогава го накъсах цялото и вместо бульон използвах разбира се вода.Малко подсилих с масло и се получи много вкусно.
  Това е от ястията, които си правите когато ви е останало сварено месо или сте сварили с някаква идея, но не сте стигнали до реализирането й и месото си стои неизползвано.
   Но днес си имам сварено месо и ето резултата:



Какво е необходимо:

сварено пилешко/пуешко месо колкото и каквото искате
ориз - една чаена чаша
бульона, в който е варено месото - количество според ориза
един пресен морков
узрял домат
малка глава лук
две скилидки чесън
магданоз за поръсване, ако обичате
супена лъжица олио

тиган

  • Откакто преди много време си направих ориз (беше паеля) в тиган, само така го приготвям.Освен в случаите когато е във фурна. Но сега е на котлон, затова е тиган.Ориз готвен в тиган става по-бързо и затова си го правя така.
  • Нарязваме на ситно лука и чесъна.Задушаваме ги в супена лъжица олио и толкова от бульона.
  • Добавяме нарязан на малки кубчета моркова (може и настърган, но на едрото ренде).Разбъркваме и оставяме минута.
  • Добавяме нарязани на малки кубчета и домата.Отново разбъркваме и оставяме за минута.
  • Добавяме ориза и отново разбъркваме.
  • Следва накъсано месото и заливаме с бульон според ориза.В повечето случаи наливам малко повече, защото го обичам по течен ориза когато си е за мене.Ориза според вида му, а вече има много видове, изисква различно количество течност, така че преценете.
  • Малко преди да стане готов ориза, поръсваме с магданоз и разбъркваме.Ако обичате мазно, но не тежко може да поръсите с малко зехтин отгоре.



Ако рецептите, които споделям и историите, които разказвам Ви харесват, ще съм Ви благодарна ако коментирате и споделяте!







2 коментара:

  1. Пиле с ориз ми е най-любимата рецепта, но никога не съм го готвила на тиган.
    Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ил, идеята ми е от паелите, които испанците правят в тавички на котлона.Става по-бързо готвенето, защото е по-голяма повърхността на тигана.Поне при мен тиганите са по-широки от тенджерите :)

      Изтриване