Страници

вторник, 21 януари 2020 г.

Пиле със сос "Букет"

   Този сос не случайно се нарича така.Може да се нарече и сос "Билкова градина" , ако това ви допада повече.Истината е, че в едно ястие е събран малък, но много ароматен букет билки и ароматни зеленчуци от градината или магазина в моя случай.Първият път когато ядох това ястие с всяка хапка сама се опитвах да разбера какви подправки има.В последствие и аз го приготвих и споделих, че в книгата откъдето е видяно трябва да сложат удивителна до рецептата.Защото е удивително!
   И билките в това ястие са само началото...


   
Хубавото на този сос е не само, че е богат на аромати, но и че може да си го ядете с лъжица.Разбира се това важи за тези от вас, които обичат така.

   Цялото ястие може да ви се стори сложно, защото се приготвя на два етапа.В действителност се приготвя така само за улеснение и за да се получи гладък и перфектен откъм гъстота и консистенция сос.



Какво е необходимо:

около килограм пилешко месо
/ вие си решавате цяло пиле ли да бъде, отделни негови части ли А може и по-голямо количество да сложите/
три моркова
парче от глава целина
(количеството е колкото морковите)
стъблата на една връзка магданоз


за сос "Букет"

равна чаена лъжичка розмарин
равна чаена лъжичка мащерка
дафинов лист (не много голям, за да не потисне другите аромати)
зелената част на връзката магданоз
топено или пушено сирене - 150 - 200 грама грама
брашно - 2-3 супени лъжици


Това ястие може да се приготви на фурна като месото се пече там или на котлон като месото е сварено предварително
Със сварено месо става много по-бързо и е идеално за моменти когато нямаме много време за готвене.
В ястието не се използва мазнина, ако сте помислили че съм я пропуснала.Тази на пилето е достатъчна.


И в двата случая първо приготвяме соса "Букет":
  • В съд слагаме чаша вода (около 200ml), в която разтваряме 2-3 супени лъжици брашно.
  • Добавяме сиренето на парчета, мащерката, размарина, дафиновия лист и ситно нарязана зелената част на магданоза .
  • Оставяме да се готви на най-слаба температура докато се разтопи сиренето.Трябва да получите еднородна гладка смес.Често си помагам с джаджата за мачкане на картофи, с която намачквам сиренето за да се разтопи по-лесно.
  • Важно: не изяждайте така приготвения сос! Сосът е страхотен и така да се топи с хляб, но вие не го правете.


На фурна:

  • В дълбока тавичка с капак или йенски съд нареждаме нарязано на не много големи парчета месо и зеленчуците на малки кубчета (главата целина, моркова и стъблата магданоз)
  • Заливаме с малко вода ( около един пръст) и заливаме и букетения сос.Добре е да са почти покрити с течност.
  • Разбърквате и разклащате съда, така че да се разпредели добре течността и най вече ароматния ви сос.
  • Пече се на 200 градуса с капак за около час.


На котлон, както го правя аз:

  • В една чаша бульон от свареното месо или вода, ако не ви е останал такъв, сваряваме нарязаните на малки кубчета зеленчуци ( целина, моркови и стъблата магданоз).
  • Важното е да само да се покрият с течност в начало докато омекнат.
  • Прибавяме месото, заливаме с още малко вода или бульон, вие си преценете колко и добавяме соса "Букет"
  • Оставяме десетина минути на слаб котлон да се сготви всичко.


Допълнение: дори да нямате бульон, месото при готвене ще си пусне от неговата мазнина, но ако не ви е достатъчно може да добавите бучка масло.
Гъстотата на ястието е по желание.Аз го оставям по-течно и си го хапвам с лъжица, но ако не обичате така, сгъстете допълнително или оставете повече време на котлона.






Още подобни пилешки рецепти доказани във времето и в кухнята ми:














2 коментара:

  1. Нистина фантазия! Нова визия на блога ли имаш, или сега забелязвам главата? Много ми харесва. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голямо попадение е този сос, внесе ми разнообразие в пилешките ястия.
      Преди време пормених малко изгледа, нищо повече :)

      Изтриване