Страници

неделя, 26 януари 2020 г.

Медени ребърца с картофено пюре и печен чесън

   Причината да ги представям заедно е, защото по някаква причина едното винаги води до другото.Ако правя ребърца, без да мисля дори, почвам да беля картофи за пюре.А когато има сварени картофи винати си мисля за печен чесън, който да сложа към тях на пюре.Това печеният чесън е нещо велико.С него може да си мажете и препечени филийки.Само трябва да внимавате да не го препечете и в никакъв случай изгорите.Но във всички други случаи става като масло и идеално овкусява едно такова обикновено нещо като картофеното пюре.А него пък как може да направите съвършено, да не ви разправям.Но ще ви кажа.
   Сигурна съм, че всеки си има някаква рецепта за ребърца и почти е сигурно, че слага в маринатата им или соев сос или мед или най-често и двете.Моята рецепта не се различава кой знае колко от вашите.А причината да си имам рецепта е, че някои продукти като сос "Уорчестър" или пък кетчупа или соевият сос, ако реша да използвам него е, че ги ползвам май само на ребърца.В другия ястия почти не ги слагам и поради тази причина имам рецепта за ребърца.Тяхната рецепта буквално си стои на вратата на хладилника и просто смесвам това, което има там плюс мед и това онова още.
   Освен маринатата има още една подробност, която прави ребърцата страхотни.Това е да ги загорите.Сериозно ви казвам, уж не е нарочно, но винаги ги забравям, всякаква течност се изпарява и те стават прегорели отдолу.Това, че не виждате изгорялото е, защото за снимка съм ги сложила с красивата част нагоре.Но ако си мислите, че изгорялото е лошо, в този случай грешите.Препечени, прегорели стават още по-вкусни.Само дето забравям понякога да ги пека върху хартия за печене и после си имам повече миене на тавата.



Какво използвам:

За месото:

около килограм свински ребърца или свински гърди с повече месо по тях

две супени лъжици мед
2-3 супени лъжица кетчуп
супена лъжица соев сос или сос "Уорчестър 
(повече ми харесва със сос Уорчестър, някак си вкуса е по натурален)
стрити три скилидки чесън
чаена лъжичка червен пипер
чаена лъжичка пушен червен пипер

За пюрето:
половин килограм картофи
половин чаена чаша горещо прясно мляко
две супени лъжици крема сирене
супена лъжица зехтин
/ако искате сложете масло, но аз харесвам повече пюрето със зехтин/
сол

цяла глава чесън
зехтин




Допълнение: След първия път маринатата я приготвях на око и всеки път се получаваше добре, дори да бях сложила повече или по малко от някой от продуктите.Идеята е, че с тези продукти се овкусява много добре месото, дори да се получава различно по сладост.

  • В торбичка за печене сложих ребърцата.Моите са с доста месце да уточня.
  • В купичка сложих и разбърках всичко за маринатата като я разредих с около половин чаша вода.
  • Маринатата изсипах при ребърцата и хубаво я разнесох навсякъде.
  • Оставих торбичката да постои около час и после ги пренесох в тавичка и пекох на 200 градуса около час.Може да печете и в торбичката или без нея.Ако ги печете в торбичка накрая задължително отрежете горната част като капаче и оставете да се препекат и загорят.Тук обаче внимавайте, защото ще си ядете и торбичка, ако ги загорите съвсем.
  • До ребърцата сложих завита във фолио една цяла глава чесън намазана със зехтин.
  • Докато ребърцата се печаха сварих картофите.Намачках ги и ги смесих с прясното мляко, крема сиренето, зехтин и сол.Когато извадих печената глава чесън я изтисках в пюрето.
  • Ако все пак ви е останала течност при ребърцата, може да си направите сос като сгъстите с нишесте или брашно и като сервирате да залеете с него пюрето.Пюре със сос от печено месо си е една истинска вкусотия.


През лятото към тях върви голяма салата с печен патладжан, чушки и домати:



Другите ребърца, които много обичам и приготвям са тези овкусени със сминдух и още работи:

lСвински ребра/гърди и картофки с подправки на фурна





Няма коментари:

Публикуване на коментар