Кекс за повод и без повод.
Кекс, който може да направите в такъв изчистен вид или да разкрасите с какова част.
Може да го изпечете в кексова форма, а може да го изпечете в тавичка да сиропирате и да си имате реване.
Може да го изпечете в кръгла форма, после да разрежете на две и да си имате блатове за торта.
Кекс за всичко.
Кекс, който става пухкав като дунапрен и издържа няколко дена, ако го сложите в найлонов плик или подходяща кутия.Последното парче стоя четири дена в торбичка и беше все така меко и изобщо не изпръхна.
Според мен това си е най-класическия вид кекс.
Според мен това си е най-класическия вид кекс.
Рецептата за този кекс е от онази жълта тетрадка, която пази много стари рецепти.Разказани рецепти, преразказани от колежки рецепти.Рецепти от роднини или познати.На тази рецепта е отбелязано, че рецептата е на Мариянка от Ямбол.Много са готини тези стари тетрадки с бележки по тях, нали? С няколко думи разказват цяла история.Дали са си ги споделяли на работното място, дали са ги опитвали на гости, има удивителни, има забележки "хареса ни", "става" и т.нат. Може да си пресъздадете цяло минало събитие покрай един кекс например.
Какви са съставките за кексовата смес:
6 броя яйца ( или 5 броя ако са големи)
1 и 1/2 чаена чаша захар
1 пакетче бакпулвер (10грама)
8 супени лъжици олио
1 и 1/2 чаена чаша брашно
10 супени лъжици вода / или портокалов сок (в този на снимките)
пудра захар с ванилия
пудра захар с ванилия
- Яйцата и захарта се разбиват до стопяване на захартта.
- Добавят се олиото и водата/ портокаловия сок
- Брашното се пресява и в него се слага бакпулвера.
- Ако искате да имате шарен кекс, отделяте малко от готовата смес и добавяте 2 супени лъжици какао/
- Изсипва се в намазана с олио, поръсена с брашно и изтръскана добре тавичка или форма за кекс или даже както пише в тетрадката електрическа тенджера.
- Ако слагате какаова смес, първо се изсипва бялата смес и върху нея какаовата.
- Ако се пече във фурна, скарата се слага на най-долната позиция и се пече 40 минути на 180 градуса.Проверете с нож или шиш.
- Според тетрадката има и още един начин на печене: долна позиция на фурната, долен реотан на 150 градуса, като щом сместа се надигне се включва и горния реотан.Печенето е 1 час.
- Готовият кекс го оставяте да изстине и напудряте с пудра захар, в която има ванилия
Другите върховни рецепти от жълтата тетрадка са:
Английски фъч от старата тетрадка, една ретро рецепта от детството ми
Ябълков сладкиш от тетрадката на майка
Ако обичате ябълки, това е рецепта за един съвсем обикновен кекс с тяхно присъствие:
Неделен ябълков сладкиш
И още един с ябълки, но много богат и ароматен:
Кекс с ябълки, масло и канела
Няма коментари:
Публикуване на коментар