Страници

понеделник, 24 септември 2018 г.

Едно пиле, три ястия, дванадесет порции


   Не ми допадат особено кулинарните състезания,но аз самата много обичам да се предизвиквам кулинарно.Като например от един продукт да направя няколко ястия и то така,че да не си личи че съм го разпределяла специално и това да се отрази на порциите,които обикновено правя.Като това ми предизвикателство,едно пиле да използвам три пъти,като всеки път да има поне по четири порции от ястието.
    Или казано иначе едно пиле,три ястия,дванадесет порции общо!

   Пилето е около килограм и триста грама.Измивам го,изрязвам мазнините и махам кожата.Разрязвам го от двете страни на гръбнака.Отделям бялото месо и разделям бутчетата.

     Рецепта първа.
   Бялото месо приготвих с гъби и сметанов сос.Ще си кажете,че как може само с такова количество месо да се направят четири порции.Не само,че може ами даже и допълнително може да има.Порция,в която има гъби и сметана си е доста хранителна и честно казано и едно парченце пиле да сложите няма да направи впечатление.

Пилешко месо с гъби и сметанов сос

пилешки гърди нарязани на кубчета
гъби печурки (моите са от кафявите) - 200 грама
десетина зърна черен пипер
три-четири зърна бахар
заквасена сметана - четири супени лъжици или по една супена лъжица на порция
олио - една супена лъжица
сол

  • Задушаваме леко пилешкото месо в мазнина.Добавяме нарязани на едро гъби.
  • Заливаме с вода според порциите.
  • Пускаме зърната черен пипер и бахар,посоляваме и оставяме да се готви.
  • Когато месото е готово сваляме от котлона.
  • В отделен съд разбъркваме заквасената сметана, смесваме с малко бульон от ястието и прибавяме при пилешкото.Така се получава гладък сос.
  • Слагаме на котлона и оставяме за малко,но не трябва да завира.
  • В този момент ако ви се вижда много течен соса може да сгъстите с малко нишесте или брашно.Също така,ако ви притесняват зърната черен пипер или бахар може да ги извадите.
  • Ястие за топене с хубав хляб.



   Във втората рецепта участват бутчетата и крилцата,че даже и малко от гърдите което си бях оставила..Приготвих ги на следващия ден за обяд.

   
Пиле с лимон и розмарин

пилешко месо на порции
един лимон
розмарин - около супена лъжица
зехтин - две супени лъжици
сол
  • Пилешкото месо хубаво го натрих със сол,розмарин и лимон,като лимона го обелих и хубаво намачках целия.
  • Така подготвено,месото отиде в хладилника покрито с найлоново фолио за няколко часа (добре е да стои така минимум два часа)
  • В тава разпределих месото.Около него сложих предварително посолени нарязани картофи,глава чесън разрязана на половина и поръсих с течността,която се беше получила при пилето.Поръсих с малко зехтин отгоре и пекох на 200 градуса.Дори накрая за десетина минути пуснах грила за да се получи препечена коричка на картофите.
  • Ако не ви притесняват излишните калории,може да си оставите кожата на пилето и вместо зехтин да наредите бучки масло отгоре.
  • Може да сложите още картофи или да изпечете отделно поръсени със зехтин и розмарин.Стават божествени!


Рецепта трета.
За нея най-вероятно сте се досетили,тъй като обикновено от остатъци се приготвя супа.Така е,но не е задължително.Друг път ще ви покажа,но този път наистина е супа.

Пилешка супа с много зеленчуци

 пилешко месо
картоф
морков
парче целина
един пащърнак
червена и зелена чушка
начупени спагети
яйце
кисело мляко
прясно мляко
супена лъжица оцет
магданоз
равна лъжица брашно
сол

  • В тенджера под налягане сварявам за половин час останалото месо с малко сол и вода като за четири порции.Аз отмервам с купички.
  • Отделям месото от костите и го нарязвам или накъсвам на ситно.
  • В малко олио и вода за минута две задушавам нарязани всички зеленчуци без магданоза.Слагам и вода,защото не искам да се пържат,а по бързо да се приготвят.
  • Заливам с бульона,добавям още вода ако трябва.Почти винаги ми се вижда малко супата и доливам и вода.
  • Прибавям начупени спагети (или фиде ако така предпочитате) и оставям докато омекнат картофите.
  • Застройвам с яйце,кисело мляко,прясно мляко,оцет и малко брашно.Процедурата е смесвам всичко,взимам от рорещата супа,изравняват се температурите на застройката и супата и връщам обратно.Разбърквам и оставям до момента,в който кипне.
  • Посолявам ако е необходимо.Поръсвам с нарязан магданоз и оставям настрана готовата супа поне десет минути да си постои преди да сервирам.


Предизвикателството изпълнено,очаквайте нови!



Още любими рецепти с пиле:








За още споделени рецепти и разказани истории,заповядайте в страничката на блога във Фейсбук където се случват много повече и истории и рецепти:





Няма коментари:

Публикуване на коментар