Страници

неделя, 26 юли 2020 г.

Зеленчукова мусака



   След като правих кюфтенца, в които сложих зеленчуци и резултата бяха едни много сочни и вкусни кИфтета, си помислих защо с останалото мляно месо да не направя мусака.И защо освен картофи да не сложа и зеленчуци.Но не по гръцкия начин.Честно казано на мен ми харесват зеленчуците да са по на ситно нарязани и не ме мързи да ги нарежа щом крайния резултат ще е нещо вкусно.
   А споменах ли, че ригана е на път да стане най-любимата ми подправка?





Какво използвах:

мляно месо - 500 грама
три картофа
една или две чушки
/може зелени,може и червени,може и от двете/
две тиквички
/доста често когато правя тази мусака тиквичките като количество са повече от картофите и става много по-лека и вкусна/
глава лук
две-три скилидки чесън
домат /може и от консерва, ако няма наличен/
морков
чаена лъжичка риган
чаена лъжичка червен пипер
сол и черен пипер
олио

заливка:

две яйца
чаена чаша прясно мляко
две супени лъжици брашно
сол



  • Разбърквам мляното месо с малко вода и задушавам.По този начин месото става на трохи.
  • Прибавям нарязаните на ситно лук,скилидки чесън, картофи,чушки, тиквички.Оставям малко да се задушат и поръсвам със стрит риган, червен пипер, сол и черен пипер.Не слагам друга мазнина освен тази, която има в самото месо.Добавям нарязан и домата.
  • Мазнина /олио/ слагам в съда за печене като го намазвам обилно.
  • Изсипвам сместта, наливам съвсем малко вода.Около един пръст в съда, защото  и зеленчуците пускат, а и сложихме вода в мляното месо.
  • Печем на 200-210 градуса с вентилатор докато омекнат картофите.
  • Отделно смесвам прясното мляко с брашното.Слагам на котлона в тенджера и съвсем малко сгъстявам.Разбивам яйцата и вниматено ги добавям на изключен котлон.Посолявам.Разбърквам много добре и заливам мусаката.
  • Пека до готовност на заливката.
  • Не сервирам веднага, нека мусаката да дръпне малко.
  • Поръсам с малко магданоз и аз лично я хапвам с кисело мляко.





Рецептата за кюфтенцата със зеленчуци, от които ми остана месо за тази вкусотия:








2 коментара:

  1. Чудесна е, Светле. Мусаката с повече зеленчуци и на нас ни харесва. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Малко да разнообразя и оползотворя всякакви зеленчуци :)

      Изтриване