Страници

четвъртък, 22 ноември 2018 г.

Пилето наречено "Магданозлия"

   Това ястие е откритие на майка.Като се чудела какво по различно да направи с пиле попаднала на рецептата в една стара готварска книжка.Наречено било "Пиле магданозлия" и е нещо като комбинация от фрикасе, гъста супа и пилешка каша с много магданоз.С една дума, няма как да не го заобичам.Затова бързо, бързо си преписах рецептата.



   В повечето рецепти от едно време, а и сега се среща, пилето го запържват и тогава го готвят.Аз никога не запържвам пиле и изобщо месо, а предварително го сварявам и в последствие вместо вода в ястието, използвам бульона.
Това беше моя принос или по скоро различие в оригиналната рецепта.
 

Какво е необходимо / порциите са три/:

сварено пилешко месо за три порции
(обикновено използвам тарелка от 6 броя долни бутчета)
една глава стар лук
парче от глава целина нарязано на малки кубчета
(количество около половин чаена чаша)
масло - една супена лъжица
/може да се замени с две супени лъжици олио/
брашно - три пълни супени лъжици
/ако не обичате да е много гъсто ястието, сложете по-малко, но на мен така ми е идеално/
 едно яйце
кисело мляко - половин чаена чаша
лимонов сок
сол на вкус
бульон от свареното месо

МАГДАНОЗ колкото обичате

  • В мазнина (масло или олио) и малко вода (супена лъжица) задушаваме нарязан на ситно лук и нарязаната на ситно целина
  • Поръсва се брашното, разбърква се няколко пъти и се налива малко от бульона.Разбива се добре за да няма бучки и тогава постепенно се долива останалия бульон.Ако бульона не е солен, посолете сега.
  • Прибавя се месото и нарязания магданоз.
  • Ястието се готви десетина минути на слаб котлон.Няма нужда от повече, защото всичко в него е готово.
  • Когато магданоза си пусне от ароматите се прибавя смес от разбито яйце, кисело мляко и лимонов сок.Прибавете внимателно за да не пресечете яйцето, въпреки че има киселина.
  • Количеството на магданоза зависи от това колко го обичате.При мен не е в огромни количества, колкото да пусне аромат.
  • Ако обичате, при сервиране поръсете с прясно смлян черен пипер и още лимонов сок.





Пилешкото месо въпреки лошата си слава напоследък, присъства доста често в моята кухня.Ако и при вас е така, хвърлете едно око и на тези рецепти:







Ако рецептите,които споделям ви харесват,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:

Няма коментари:

Публикуване на коментар