Страници

петък, 6 ноември 2015 г.

Пиле с бял сметанов сос


    С комбинация от пиле и сметана никога няма да сгрешите.Дори само да изпечете или сварите едно пиле и в бульона да прибавите сметана, се получава неземна вкусотия.Топиш, топиш и не можеш да спреш докато чинията не е облизана.
    Аз обаче използвам заквасена сметана, някак ми е по лека и свежа от готварската, която не че не харесвам, но ми идва тежка, особено когато имаме и пилешки бульон.
   Това е моят малко по-обогатен вариант на едно обикновено пиле със сметана и предупреждавам, наистина е много вкусно, най сериозно ви го заявявам.Бульон, ухание на вино, черен пипер и бахар обединени със сметаната, това просто няма как да не е феноменално, нали? И води до пристрастяване и най-вече много изяден хляб към него.




   

Какво е необходимо:

Половин пиле 
Масло - 2 супени лъжици
Бяло вино - 1 чаена чаша
Вода - 2 чаени чаши или 3, ако решите да не слагате вино
Бахар - 5-6 зърна
Черен пипер - десетина зърна
Заквасена сметана - 200 грама
Олио - 1 супена лъжица
Сол и червен пипер

Посочените количества са за половин пиле.Ако сте повече хора и сложите цяло, увеличете количествата на останалите продукти за да има достатъчно сос за всички.
Не е задължително пилето да е цяло, може да се приготви и само с бутчета и дори само с бялото месо.

  • Нарязваме пилето на порции и го подправяме със сол и червен пипер.
  • На дъното на гювеч или какъвто и да е съд за печене нареждаме бучки масло, нареждаме пилето.
  • Заливаме с виното, водата и олиото.Пускаме зърната бахар и черен пипер, сол на вкус.
  • Покриваме с капак или фолио и печем на 190-200 градуса.След около 30-40 минути (според големината на пилето) проверяваме дали месото е готово.
  • В купичка разбиваме добре заквасената сметана, взимаме от бульона на пилето, расмесваме добре и прибавяме сместта при пилето.
  • Разклащаме внимателно целия съд за да се разпредели равномерно сметаната.
  • Оставяме да се пече още десетина минути на по слаба фурна 120-150 градуса за да може всички вкусове да се обединят.


Хубавото на това ястие е, че имате две възможности да го хапнете.Или да топите хапки в соса или да си сварите някаква паста и да си разбъркате една голяма чиния със соса и парчета от пилето.




Така изглеждаше тази вкусотия първия път когато я приготвих.Останалото е история...





Истории за разказване и рецепти за показване...Всичко това и във Фейсбук, заповядайте да се запознаем:
ЗА КАКВОТО И ДА Е




4 коментара:

  1. Страшно вкусна и сполучлива рецепта.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Наитина изглежда много вкусно!
    Слагам в списъка за правене.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване