Страници

понеделник, 4 ноември 2019 г.

Супа с топчета и гъби

   
    Толкова супи съм приготвяла и изяла, че сигурно мога да напълня един голям басеин с тях.Но както се шегуваше един познат преди години, на тебе и от пирони да ти дадат супа, пак ще я харесаш.Ами обичам супи!



   Няма да ви изненадам кой знае колко с тази мешана супа, особено тези от вас, за които приготвянето на супи понякога и особено през зимата е ежедневие.Но все пак я описвам за другите от вас, които имат нужда от различно вдъхновение за разнообразие на ежедневното.

   Тази супа е като две в едно.Тези от вас, които не искат гъби могат да си я напарвят само с топчета, а другите, които не искат месо, могат да си я приготвят само с гъби.Гарантирам все хубав резултат.

    Едно от нещата, които аз лично смятам, че са задължителни за да се получи една добра супа с топчета е мляното месо да е овкусено с подправки.Най-често това са любимите подправки, които си слагате на кюфтетата, но може и да се развихрите, ако обичате експериментите.


Какво използвах аз:

мляно месо - 200 грама
равна чаена лъжичка кимион
равна чаена лъжичка смлян кориандър
глава лук
две супени лъжици ориз
червена чушка
два големи моркова
200 грама гъби
чаена лъжичка пушен червен пипер
два домата от консерва

едно яйце
три супени лъжици кисело мляко
супена лъжица брашно
две супени лъжици оцет

сол
магданоз


  • Първото, което правя е да овкуся каймата с кимион и кориандър.
  • Нарязвам лука на ситно, морковите и чушката на кубчета и всичко го задушавам с малко олио и половин чаша вода.Добавям и ориза.
  • Когато използвам ориз в супите винаги го сварявам в началото в малко вода с каквито зеленчуци използвам.Не запържвам.
  • Когато ориза е почти готов и е поел значителна част от водата добавям намачкани домати.Не ги режа, а ги мачкам с ръце.
  • Добавям пушения червен пипер.Разбърквам всичко и чак тогава наливам вода според това колко искам да са порциите.
  • Когато течноста се сгорещи пускам топчетата кайма.Аз не ги овалвам в брашно, мокря си ръката взимам от общотото количество и правя топче.Но ако си обичате с брашно, така си ги направете.
  • В супата пускам и нарязаните гъби.Посолям.
  • Оставям да си къкри супичката на тих котлон двайсетина минути.
  • Добавям нарязания магданоз.Обичам той да си пусне аромата в супата, а не само да е за украса.
  • Приготвям застройка от яйце, кисело мляко, башно и оцет.
  • Взимам от горещата супа с черпака и слагам при застройката за да може тя да стане със същата температура.Заливам в супата разбърквам и оставям на най-слаб котлон като разбърквам.
  • Супата не трябва да завира, маха се от котлона точно преди това.
  • Опитвам на сол и посолявам ако е необходимо.
  • Оставям супата настрана.



Супите се ядат горещи.Но някои се ядат веднага, а други са по-вкусни когато постоят и после си ги притоплите.Тази е от тях.
Подправките от каймата се "отпускат", както и пушения пипер.
Ориза и зеленчуците попиват ароматите когато постоят.
Сервирам си я с оцет и люти чушлета.




Още супи, които може би ще ви харесат:











Няма коментари:

Публикуване на коментар