Страници

събота, 23 ноември 2019 г.

Ароматна крем-супа с нахут или защо да не опитаме нещо различно


        Това се получава когато се нагласих да си правя хумус и се оказа,че нямам достатъчно тахан.Нахута накиснат и чака, а аз нямам идея какво да го правя и тогава се сещам, че преди време майка ми прави една супа с нахут и беше много вкусна.Започна издирване първо на майка, после на рецептата, която се оказа едно малко откъснато от вестник листче и резултата е тази много цветна и много вкусна супа за хора, които обичат да опитват нови ястия.Тъй като хартиения оригинал на тази супа претърпя доста изменения, го зарязах и изобщо няма да ви го споменавам и показвам.
 

Какво е необходимо:

сух нахут - една чаена чаша
/ако използвате готов сварен от консерва, сложете две пълни чани чаши/
малка глава лук
две скилидки чесън
един-два моркова
парче целина от глава - големина колкото единия морков
три супени лъжици зехтин 
 чаена лъжичка куркума
чаена лъжичка смлян кориандър
две чаени лъжички къри
сол на вкус

лимонов сок и зехтин за сервиране

  • Нахута беше накиснат от предната вечер във вода.
  • Измих го добре и сварих в тенджера под налягане за 40 минути.
  • Задуших в малко зехтин за готвене и вода нарязан на много ситно лук, скилидките чесън, целината и морковите.От няколко години съм пристрастена към целината и слагам в почти всички супи, затова не пропуснах и тук.
  • Поръсих с куркумата, кориандъра и кърито.Разбърках добре и залях с вода за три порции
  • Варих 10 минути и после пасирах с пасатора малко, колкото да се разбият нахута и морковите, но все пак да се усещат.малки парченца.Ако ви е гъста, разредете с гореща вода.Поръсете с хубав зехтин отгоре когато свалите от котлона.
  • И това е, хапнахме я гореща с малко лимонов сок за свежест и още зехтин по желание към всяка порция.


   Ако обичате нахут или тепърва ще навлиза във вашата кухня, задължително си направете и хумус.


   Ако вече сте навлезли в света на хумуса и той не ви е достатъчен, тогава ви предлагам да си направите фалафели.






Ако историите, които разказвам и рецептите,които споделям са Ви интересни, заповядайте при мен и във Фейсбук:

Няма коментари:

Публикуване на коментар