Това се получава когато се нагласих да си правя хумус и се оказа,че нямам достатъчно тахан.Нахута накиснат и чака, а аз нямам идея какво да го правя и тогава се сещам, че преди време майка ми прави една супа с нахут и беше много вкусна.Започна издирване първо на майка, после на рецептата, която се оказа едно малко откъснато от вестник листче и резултата е тази много цветна и много вкусна супа за хора, които обичат да опитват нови ястия.Тъй като хартиения оригинал на тази супа претърпя доста изменения, го зарязах и изобщо няма да ви го споменавам и показвам.
Какво е необходимо:
сух нахут - една чаена чаша
/ако използвате готов сварен от консерва, сложете две пълни чани чаши/
/ако използвате готов сварен от консерва, сложете две пълни чани чаши/
малка глава лук
две скилидки чесън
две скилидки чесън
един-два моркова
парче целина от глава - големина колкото единия морков
парче целина от глава - големина колкото единия морков
три супени лъжици зехтин
чаена лъжичка куркума
чаена лъжичка смлян кориандър
чаена лъжичка смлян кориандър
две чаени лъжички къри
сол на вкус
лимонов сок и зехтин за сервиране
- Нахута беше накиснат от предната вечер във вода.
- Измих го добре и сварих в тенджера под налягане за 40 минути.
- Задуших в малко зехтин за готвене и вода нарязан на много ситно лук, скилидките чесън, целината и морковите.От няколко години съм пристрастена към целината и слагам в почти всички супи, затова не пропуснах и тук.
- Поръсих с куркумата, кориандъра и кърито.Разбърках добре и залях с вода за три порции
- Варих 10 минути и после пасирах с пасатора малко, колкото да се разбият нахута и морковите, но все пак да се усещат.малки парченца.Ако ви е гъста, разредете с гореща вода.Поръсете с хубав зехтин отгоре когато свалите от котлона.
- И това е, хапнахме я гореща с малко лимонов сок за свежест и още зехтин по желание към всяка порция.
------- > Хумусът и има ли той почва у нас
Ако вече сте навлезли в света на хумуса и той не ви е достатъчен, тогава ви предлагам да си направите фалафели.
Ако историите, които разказвам и рецептите,които споделям са Ви интересни, заповядайте при мен и във Фейсбук:
Няма коментари:
Публикуване на коментар