Страници

сряда, 30 октомври 2019 г.

Есен е, да си направим гювеч с много зеленчуци

Есента към края си е тъжен сезон, особено когато и красивите обагрени листа на дърветата падат от вятъра.Става студено и разходките в гората не само че стават по-редки, ами и по-кратки.Точно колкото да се сготви един такъв гювеч.

Продуктите за него са тези, които отивайки на пазара виждате по сергиите в края на есента.От които да вземете, които и да предпочетете все ще ви се получи вкусен гювеч.

Може и с месо, може и без, както ви е на сърце и стомах. 

Този мой любим есенен гювеч има само вкус на есен.Не слагам никакви по-специфични подправки, вътре са само вкусовете на зеленчуците.



Какво използвах аз:


месо
/ свинска плешка или гърди, а защо не и ребра или телешки джолан, както най-обичам/

картофи
червена и зелена чушки
/може да сложите и камби/
парче тиква
парче целина
домат
морков
зелен боб
бамя
грах по желание / замразен/
глава лук
скилидки чесън
магданоз
червен пипер
олио





Това им обичам на гювечите, че слагате от всичко по много, един капак отгоре и във фурната за час и нещо.Оставяте после най-малко половин час да си почине от горещината, точно време за да направите салата или да отворите първите туршии, да измиете лютите чущлета, да нарежете хляба и сте готови за едно истинско есенно пиршество на сетивата.




  • Нарязвам месото на малки парчета.Понякога ми е готово сварено, тогава вместо вода, използвам больона.Не запържвам месото, но ако вас това не ви притеснява, може да го направите.
  • Нарязвам всички зеленчуци на по-големи парчета
  • В тенджера с малко олио задушавам нарязани лук и чесън, добавям чушките, а после и останалите зеленчуци.Поръсвам с червен пипер и сол.
  • Разбърквам един два пъти всичко и пресипвам в глинен гювеч или съд за печене с капак.Най отгоре нареждам бамята и я натискам да не изсъхне сама отгоре.
  • Наливам вода или бульон.
  • Нареждам месото.
  • Поръсвам с нарязан магданоз.
  • Отгоре отново поръсвам с олио.Това ястие си иска мазнина.
  • Слагам капака и пека на 220 градуса около час.Това разбира се зависи от големината на месото, затова го нарязвам на по-малки парчета с идеята то да е готово заедно със зеленчуците, а не те да станат на каша преди него.
  • Накрая оставям 10-15 минути без капак да остане "на мазнина" ,но ако искате да имате течен сос за топене не го оставяйте дълго време.
  • Накрая изключвате фурната, отваряте вратата й и оставяте с капак да постои докато вие си наредите масата.Не го яжте веднага вряло от фурната, дайте му малко време и вкуса си заслужава изчакването.









2 коментара:

  1. Много харесвам есента, но точно периода, когато съблича всички краски от дърветата някак ме кара да се чувствам особено. Не тъжна, а необяснимо е това чувство. Може би осъзнаваме в такъв момент, че всичко е преходно и колкото и красиво да е винаги има край. И после идва зимата и чак след нея пролетта, отново дава надежди и ни кара да се усмихваме... Интересно е да наблюдаваш сезоните.
    Вкусен е гювечът ти, Светле, събрал всички есенни багри, вкусове и аромати. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате Ние сме късметлии, че живеем на места където има сезони и можем да се радваме както на различно време, така и на различна храна в тези периоди.Поне аз така съм свикнала, да ми е различно през различните сезони :)

      Изтриване