Страници

петък, 8 ноември 2019 г.

Шведски кюфтенца

   Отдавна не ми се беше случвало да гледам тъпо в екрана, но ми се случи след като отметнах към десетина рецепти за шведски кюфтенца, при това от чужди блогове и сайтове.Поне в пет от тях пишеше, че това били оригиналните рецепти на кюфтенцата от Икеа.А всяка беше различна.Останалите и те се кълняха в оригиналност.Имаше варианти от най-обикновени кюфтенца с бял сос до предварително запържване на каймата и после омесване с хляб и подправки.Двойно пържене? Да бе да.
   С една дума, нищо ново под слънцето, пак ще трябва да импровизирам с максимална близост до оригинала, ако изобщо има такъв.Дребосъци някакви, а толкова ме изтормозиха.
   Ама накрая що ли не взема да си направя едни нормални кюфтета и да не се мъча повече.Както и да е, заела съм се вече и уточнявам, че опитах да бъда шведка, ама си останах у нас.



Какво е необходимо:

500 грама мляно месо ( повината свинско, половината говеждо)
филия хляб накисната в прясно мляко
нарязана на ситно малка глава лук
равна чаена лъжичка смляно индийско орехче
равна чаена лъжичка смлян черен пипер
супена лъжица нарязан на ситно магданоз

олио и масло по една супена лъжица за пържене

супена лъжица масло
две супени лъжици брашно
чаена лъжичка горчица
чаена лъжица соев сос
сол
сметана за готвене около половин чаена чаша
оригинално говежди бульон, но аз няма откъде да намеря затова си разредих соса с вода - чаена чаша, но това зависи колко гъст го искате, количество и т.нат.

пресен магданоз за поръсване
картофено пюре за сервиране
сладко от боровинки за оригиналност


  • Смесваме мляното месо с накиснатия в прясно мляко хляб, нарязана на ситно глава лук, магданоз и подправките - смляно индийско орехче и черен пипер ( аз прибавих и кориандър, защото обичам този аромат, но това е по желание)
  • Правите малки кюфтенца, които изпържвате в масло и олио.Знате, като сложите олио към маслото, то не загаря.
  • Вадите готовите кюфтенца и ги оставяте настрана.

Допълнение: ако в тигана имате прекалено много мазнина останала от пърженето или пък кюфтенцата са пуснали течност, отлейте излишното за да не се получи прекалено мазен сос.

  • Пускате масло, прибавяте брашното, махате от котлона и като бъркате наливате внимателно малко  бульон/вода докато получите рядка каша.
  • Връщате на котлона, който е на най-ниска степен и с бъркане до желаното сгъстявате.
  • Махате от котлона, прибавяте сметана и леко посолявате.
  • В този момент си имате страхотен бял сос към който в шведските рецепти допълнително добавят малко горчица и малко соев сос за да обогатят вкуса.Оставям на вас да си прецените доколко ще следвате оригиналите.
  • Пускате кюфтенцата в соса, разбърквате и оставяте ди поемат.
  • Сервирате с картофено пюре ( сварени картофи, масло, сметана, индийсто орехче за да вържете вкусовете с кюфтенцата)
  • Добавяте и боровинково сладко или друго подобно (защо не, все пак сме си у нас)

Допълнение: от това количество получих 14 малки кюфтанчета, които обаче до получаването на соса неизвестно как намаляха драстично.Добре де, трябваше да проверя какво ви предлагам, нали?
Когато приготвяте соса сгъстявайте и разреждайте постепенно.И преценявайте според количеството кюфтенца, които ви се получат колко сос искате да има.Те трябва според мен само да се овкусят със сос, а не да плуват в него.Но ако ви се вижда малко, знаете как да си направите повече.





Ако с кюфтенцата ви се четат разкази с картинки за Швеция, за тази северна страна с едни от най-усмихнатите хора там:












2 коментара:

  1. Светле,
    и аз по отношение на оригиналност на рецептите считам,че има големи разлики.И това се отнася и за български рецепти, които знам в оригинал от моята баба.И тези рецепти нямат нищо общо с оригинала както съм ги виждала приготвени в някои блогове.Пример е добружанската баница кавърма, която се прави със заливка от подсирено мляко и 1 яйце или без яйце.Именно това отличава тази баница от всички други рецепти.Но ако се разходим по блоговете тази баница има толкова разновидности , нямащи нищо общо с оригинала.Тази баница се прави и без сирене.
    Така,че ако наистина желаем автентичност трябва да издирим оригинал или да импровизираме.
    Чудесна рецепта за есенните дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, почти ня всяка рецепта, която не е моя измишльотина ми идва да напиша "а ла Светла" или "в мой вариант", защото никога не съм сигурна, че това което съм следвала като рецепта е оригинално.То е ясно,че всеки следва вкуса си, но във времето изчезва първоналалния замисъл и идея на едно ястие.

      Изтриване