Страници

понеделник, 1 юли 2019 г.

Супа с тиквички за добре дошла

   В най-горещия ден реших, че трябва да си направя супа.Защото като се върна от път първото, което си приготвям е някаква супа.Много ми липсват нашите чорбички където и да съм.Чорби и таратор.В този случай започнах с таратора, но реших да не изневерявам на традицията и въпреки топлото време да приготвя нещо за сърбане.А каква да бъде си беше решено още преди време когато видях тази в едно вкусно "Щъркелово гнездо", което няма нужда от представяне.Оригинала:

 https://ilrai.blogspot.com/2018/06/blog-post.html

   Не се придържах твърдо към оригинала, защото действах по памет.Не сложих картофи, искаше ми се съвсем лека да бъде, че нещо температурите навън не бяха за стабилни супи, но за сметка на това изпробвах един нов начин за мен на застройване на супа.
   Много вкусна супа стана, не че съм се съмнявала де, още много щъркелови рецепти стоят запаметени за приготвяне.Вижте и двете и си изберете, която ви е на сърце или казано иначе на стомах.




Какво използвах аз (за три порции):

една тиквичка
морков
малка глава лук
няколко скилидки чесън
ориз около две супени лъжици
(откакто я правя тази супичка понякога го пропускам и пак си е вкусна)
олио и масло по една супена лъжица
чаена лъжичка червен пипер
черен пипер и сол
магданоз и копър в равни количества около супена лъжица нарязани
едно голямо яйце
две супени лъжици кисело мляко
сок на половин лимон
чаена лъжица нишесте



  • Нарязваме на ситно лука и чесъна, моркова на кубчета.Задушаваме ги в олио и масло.Олиото помага на маслото да не загори, а самото масло придава прекрасен вкус на цялата супа.
  • Добавяме нарязани на кубчета тиквичките.Поръсваме с червен пипер и разбъркваме.
  • Заливаме с вода за около три порции и оставяме да заври.
  • Прибавяме ориза и оставяме на слаб котлон.
  • Когато ориза се свари, застройваме супата, като преди това добавих магданоза и копъра.Може да ги сложите накрая, но аз обичам да си пускат всичките аромати в супата и затова ги добавих в този момент нарязани на ситно.
  • Тук идва интересната за мен част от оригиналната супа на Илианка, защото за пръв  път застройвам супа по този начин.
  • Разбиваме киселото мляко със сол до идеално гладка смес и го прибавяме към супата като разбърквавме.
  • Отделно разбиваме яйцето с лимонов сок и нишесте.Аз ги обичам по-гъсти супите и затова сгъстявам повечко, но ако не искате, намалете количеството на нишестето.
  • Взимаме от горещата супа и постепеннно добавяме към яйцата докато температурите се уеднаквят.
  • Връщаме яйчената смес в супата.Оставих по малко от минута на слаб огън като внимавах да не заври.
  • И понеже е лято и понеже е постна, така де като изключим застройката, се хапва леко топла.В никакъв случай гореща.Може да си капнете още пресен лимонов сок.





4 коментара:

  1. Благодаря ти за доверието, Светле! <3 И студена е хубава супичката :)
    А тази застройка претърпя още повече промяна при мен. Някой път ще я напиша ��
    Да ти е вкусно и прохладно пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти кажа толкова е вкусна, че как да чакам да изстива, а? :)

      Изтриване
  2. Значи, днес много дразниш. Първо с лещени кюфтета, сега със супа от тиквички. Аааааа
    Отдавна не съм правила и ми се прияде.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много обичам супи аз, по всяко време на годината и денонощието :)

      Изтриване