Страници

сряда, 28 септември 2016 г.

Опушена гъбена супа


     Студен септемврийски ден е.Някак си не съм свикнала да се обличам още и ужасно намръзнах навън.А какво по сгряващо нещо има от една купа гореща супа,която обаче трябва да стане бързо за да има желания топлинен ефект.
    Гъбените супи стават бързо,защото колко им трябват на едни гъби за да омекнат.
    Трябва само да имате гъби...А ако имате и пушен червен пипер,супата става уникално ароматна и вкусна.


Какво е необходимо (това е за около три порции гъста супа):

гъби - 200 грама
лук - една малка или половин голяма глава
морков
доматено пюре или нарязан половин малък домат
пушен червен пипер - една чаена лъжичка
олио - една супена лъжица
фиде или начупени спагети
сол и нарязан магданоз
по желание, една супена лъжица микс от изсушени гъби


За застройване,което при тази супа не е задължително:
едно яйце
две супени лъжици кисело мляко
една супена лъжица брашно
чаена лъжица оцет
  • Нарязваме на ситно лука и морковите и ги задушаваме в една супена лъжица олио и малко вода до омекване.
  • Прибавяме гъбите,които сме измили и нарязали точно преди да ги готвим.
  • Разбъркваме и добавяме доматено пюре или нарязан домат и поръсваме с червения пипер.Ако имате сушени гъби,нарежете ги на ситно и ги добавете.
  • Разбъркваме няколко пъти и чак тогава заливаме с вода (три купи в моя случай).
  • Прибавяме фиде или начупени спагети,посоляваме и оставяме да си ври на не много силен огън.
  • Ако използвам спагети,супата е готова когато омекнат те.В другите случаи варя 10-12 минути най-много,особено ако гъбите са нарязани на ситно.
  • В този момент супата като цяло е готова и може да се хапва и така,но аз супите винаги ги застройвам,защото така според мен имат завършен вид и вкус.
  • Разбивам яйцето с киселото мляко,добавям брашно и оцет.Взимам от горещата супа и добавям в застройката постепенно и бъркам.Трябва да се уеднаквят температурите на застройката и супата и по този начин яйцето няма да се пресече.
  • Оставям минута две да поври,изключвам и оставям няколко минути преди да сервирам.
  • Поръсвам с нарязан пресен маганоз.

Може да използвате и обикновен червен пипер,но пушения променя изцяло и вкуса и особено аромата на цялата супа.Получава се много вкусна и различна гъбена супа.




В студения ден си я хапнах с люто чушле,а рецептата как си ги правя цяло лято е тази: 


А другия модел гъбена супа,която също правя често е:


Хлебчетата от снимката са тези Хлебчета с прясно мляко


Заповядайте при мен и във Фейсбук за всякакви споделени рецепти и разказани истории

6 коментара:

  1. Супата е толкова изкушаваща! Фантазия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Направих двойна доза...и свърши същият ден :) у дома сме само двама :) Супата е хит!
    Благодаря ,че споделихте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря,че ми се доверихте за рецептата :) Същата работа съм,мога да унищожа солидно количество от нея ;)

      Изтриване
    2. Гнес и млечните хлебчета направих :) Скоро започвам диета :*

      Изтриване