Страници

вторник, 5 юли 2022 г.

Кюфтета от тиквички


    Опитвам се всякак тиквичките да ми станат ако не любим, то поне поносим зеленчук.Засега най-добре се справяме с взаимното харесване в готвен вариант с ориз.Много ги обичам така.Следващия начин е настъргани и преобразувани в руло, една от най-търсените и харесвани рецепти в блога.И сега, на кюфтета.Разбира се кюфтетата от тиквичките не са нищо друго, освен сместта за руло направена на топчета и изпечени.С една дума лесния и бърз вариант, като за да е все пак различна рецепта, вместо магданоз или обичайния за тиквичките копър, сложих листа целина.




Какво изполвах:


две големи тиквички - общо около 480 грама

две супени лъжици оризово брашно ( използвайте както имате или искате)

едно яйце

чаена чаша настъргано сирене

няколко листа целина



Уточнения:
Имайте предвид, че ако не са ви добре отцедени тиквичките или пък сиренето ви има вода, може да се наложи да сложите повече брашно.Важно е да си оформите кюфтенца, които не се разпадат
Аз не обичам да слагам чесън в сместта, предпочитам го в млякото , с което сервирам кюфтенцата.Така, че не е пропуснат, ако си го помислите.

  • Настъргах тиквичките.
  • Отцедих ги възможно най-добре.Не ги соля, разчитам на сиренето в сместта да овкуси и осоли кюфтетата.
  • Смесвам със настъргано сирене, яйцето, оризово брашно и нарязани на ситно листа целина.
  • Нищо сложно.
  • Както и в рулото от тиквички така и тук предпочетох да използвам оризово брашно.По леко ми е на вкус с него, но ако нямате, всякакво може да използвате.
  • Още ком разбърках сместта, оформих на кюфтенца и изпекох.
  • Кюфтенцата може да изпечете на фурна на 200 градуса или на еър фрайър пак на толкова.






2 коментара:

  1. Светле,
    Тази година има много тиквички и ги използваме по различен начин.Руло, задушени, пресни, като хайвер - все са вкусни.И аз в блога имам много рецепти с тиквички и тиквени цветове.Мноого нежни и много вкусни.Сега съм запланувала още няколко рецепти с малки тиквички - дължина 7 - 10 см. и диаметър 2 см.Прекрасни се получават както в яхнии, така и в зехтин.
    Много обичаме и кюфтета от тиквички.А в турската кухня има кюфтета Мюджвер.
    Лека и спорна нова седмица ! Бъдете благословени !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тиквичките са наистина извор за много рецепти и импровизации, благодаря Ели :)

      Изтриване