Не зная защо хората се страхуват да си приготвят сладко в къщи.Първо не е трудно дори за начинаещи кулинари и домакини,второ в домашни условия количествата при една доза не са големи и съответно става бързо и трето и най-важно ще имате за зимата бурканчета с нещо, за което знаете какво е и какво сте слагали вътре.
Сладкото от ягоди е едно от най-лесните,защото единствената по специална подготовка е да се почистят и измият плодовете.
Дозата също е много лесна и дори няма нужда да си я записвате.Всъщност такава ми е дозата за повечето сладка.Така ги е правила и прави майка,така ги правя и аз и толкова години вече нямаме нито едно развалено бурканче
Ако захарта все пак ви се вижда много, намалете я на 800 грама.
Ако захарта все пак ви се вижда много, намалете я на 800 грама.
Какво е необходимо:
ягоди - 1кг
захар - 1кг
вода - 1л
лимонена киселина/лимонов сок - няколко / 5-6 / капки
- Наливате водата в тенджера,кипвате я и прибавяте захарта след което я разтопявате.
- Прибавяте плодовете.
- Когато започне да се образува пяна я отстранявате.
- Разбърквате от време на време.С разбъркването водата се изпарява по-бързо,а и може да следите кога е време да го махнете от котлона.
- Сладкото е готово тогава, когато капвайки една капка от него на суха повърхност тя не се разтича
- .От този момент колкото повече се вари толкова по гъсто ще се получи.
- Не прекалявайте,защото сладкото се сгъстява още малко и след варенето и има опасност през зимата да не може да го извадите от бурканчето.
- Сваляте от котлона и капвате няколко капки разтворена лимонена киселина или както я наричаше баба лимонтозу.Ако нямате, капки лимонов сок също вършат работа.
- Разливате сладкото в бурканчета,затваряте ги и чакате зимата.
- Много е важно да внимавате да не пръсне вода или изобщо някаква друга течност в горещото сладко.
- Бурканчетата не се стерилизират,затваряйки ги плътно от топлината на сладкото те сами се вакумират.За толкова години не сме имали развалено сладко,затова метода действа безотказно.
- Един съвет,ако сладкото е прекалено сгъстено и когато отворите бурканчето е трудно да си загребете от него.Слагате бурканчето на водна баня и сладкото се отпуска.Този номер ми се случва с дюлевото пелте понякога.
Може да си правите и съвсем малки дози за прясно консумиране.Свежо сладко върху палачинки за закуска в почивния ден е мноооого хубаво.
Да ви е сладко...буквално :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар