Страници

сряда, 23 декември 2020 г.

Завъртяна питка със сирене и други екстри


    Голям зор видях да му измисля име на това тестяно съвършенство.
Не е баница, не е пита, не е тутманик, но пък има по нещо от всяко едно от тях.



    Докато му измисля хубаво име обаче, не можех да си го държа за себе си, защото стана много вкусно.И не само вкусно, ами имаше и аромат на лято от това че използвах лук и домати.И идеята те да не са вътре в самото тесто е много добра, защото тези които не ги обичат могат да си ги махнат, но пак ще остане техния аромат.Без да е натрапчив, без да дразни.Просто вкус и свежест.




Какво използвах:

чаена чаша топло прясно мляко
чаена чаша топла вода
непълна чаена чаша олио
равна супена лъжица суха мая
равна супена лъжица захар
пет чаени чаши брашно
чаена лъжичка сол

натрошено сирене

домат/чери домати
червен лук

три-четири супени лъжици масло

мак, сусам за поръсване само по желание



  • Замесвате си меко тесто по реда на изброяване на продуктите.Като казвам замесвате имам предвид да разбъркате и после с малко оформяне да получите една топка тесто, което да оставите да втасва на топличко.Ако си нямате топличко,пускате фурната на 30 или най много 50 градуса и като се стопли, изключвате и оставяте тестото вътре.
  • Разтопявате маслото в купа или чиния.Този път за разлика от други месеници ви трябва да е течно, а не просто меко.
  • Натрошавате си сирене.Нарочно не посочвам количество, защото зависи колко искате да си имате в хапката, зависи дали ви е солено или безсолно.Затова преценете количеството сами.
  • Слагате хартия за печене в тавичка.
  • Взимате парче от тестото и го топвате в разтопеното масло.Количеството е според това колко място имате за да го пораздърпате.Готовите парчета просто ще редите в тавичката затова няма значение дали са равни или не.
  • Намасленото парче тесто с ръце и длани раздърпвате.Ама да не почнете да разточвате фино и да се притеснявате, ако ви се скъса.Не го мислете чак толкова.Не искаме баница, искаме плътна и мека питка.Това че го раздърпваме е само за да сложим сиренето вътре и за да я зявъртим тая питка, което пък правим за да има къде красиво да наредим лука и домата.
  • Раздърпвате, поръсвате с натрошено сирете и завивате.Дори да има скъсано то ще се покрие, а това не е баница, че да ви трябват тънко разточени кори през които да виждате.Не.Раздарпвате, слагате сирене и завивате.
  • Подреждате в тавичката едно след друго навитите парчета, като трява да има малко място между редовете, защото ще оставим навитата питка да втасва и тя ще изпълни празнините.
  • Пускате фурната да се загрява на 200 градуса и си нарязвате домат и червен лук на парчета.По това време аз винаги си купувам черита, но черита от продълговатите, които нямат много вода и имат вкус на домат.
  • Когато се понадигне питката и фурната е готова, наредете червения лук и парчетата домат между редовете.Сложете колкото си искате.Понеже ми беше за пръв път, сложих малко, но може и навсякъде между редовете да има.
  • Завършването е по желание.Ако ви е останало масло, намажете го отгоре.Ако искате може да намажете и със жълтък.Може и да поръсите с мак или сусам.Това си е по желание.
  • Аз намазах с масло и понеже ми остана още мъничко, с него намазах вече изпечената питка
  • Печенето е около 30 минути, зависи от големината на тавичката и това колко дебели са ви се получили редовете, но на 30тата минута проверете.Това че се зачервява отгоре също ще ви насочи кога е готова.
  • Изваждате, напръсквате с вода и завивате.След десетина минути извадете от тавичката, защото хартията за печене се навлажнява.Може да поставите върху скара когато я извадите.




Идеята за тази питка ми дойде от една рецепта на Зейна, която няма нищо общо с моята, но ми хареса да наредя домат и лук и стана наистина уникално вкусно.




Няма коментари:

Публикуване на коментар