Страници

сряда, 16 май 2018 г.

Постни лозови сармички

 


   Месец май е наистина най-любимият ми месец.Любимите ми плодове узряват,зеленчуците вече са расли по нашите земи,а не са прелитали над океани.Пазара който е едно от любимите ми места в града вече е толкова цветен,че наистина ми идва да го обикалям всеки ден с фотоапарата.Прелива от всички нюанси на зеленото и червеното.Хората обикалят,разглеждат,избират.От месец май до края на септември може би най оживеното място в града е именно големия общински пазар.


   Но да си дойдем на месеца,който е май и в който може да си каже,че не си българин,ако поне веднъж не си си направил лозови сармички.На същия този пазар на сергиите има едни навити пакетчета със зелени листа,които са главните герои в тази рецепта.
   Начина по който ги приготвям не е нещо специално и неочаквано,но реших и аз да се включа в редиците на споделили своя рецепта за лозови сарми.

Какво използвам:
*посочвам количествата,които използвах конкретно в този случай
*листата са ми малки 35 броя
*плънката се съобразява според листата,които са различни по големина,затова количествата в повечето случаи са приблизителни

лозови листа
глава стар лук
пет стръка зелен лук
непълна чаена чаша ориз
магданоз
сух джоджен
сол и черен пипер
олио


  • Измивам листата и ги попарвам за секунди във вряла подсолена вода.В момента в който листата започват да си сменят цвета ги вадя от водата.
  • В малко олио и вода задушавам нарязани стария лук и твърдата част на пресния лук.
  • Добавям ориза,разбърквам.
  • Добавям нарязани зеления лук,магданоза,джоджена и поръсвам със сол и черен пипер.
  • Заливам с вода.
  • Плънката я правя почти готова,защото готовите сарми не ги варя много за да си останат цели и да не се преварят листата.
  • Ако към края на готвенето зеления лук се е стопил добавям още.
  • Завивам сармичките с плънката.
  • В този момент има два варианта:
            1. Нареждам ги в голям тиган заливам с вода до половината на сармичките и поръсвам отгоре с олио.Варя не повече от десетина минути.
             2.Нареждам ги в тавичка,отново заливам с вода до половината на сармичките,поръсвам с олио и пека във фурната на 180 градуса отново за десетина минути или докато попият водата.
  • Сервирам разбира се кисело мляко,в което може да има чесън или копър или нищо.

* Идеята да сe готвят в плитък съд е за да бъдат наредени всички на едно ниво.Така се получават еднакво и равномерно сварени.Докато на няколко реда в тенджера понякога долния ред се преварява и стават много воднисти.А в плитък съд са еднакви.

* През зимата когато няма свежи лозови лиска използвам консервирани.Плънката е абсолютно същата,като понякога пропускам зеления лук.Ако листата са прекалено омекнали,плънката трябва да е напълно готова предварително,а варенето на готовите сарми съвсем малко.Тогава обаче ги оставяте да постоят по-дълго преди сервиране за да се смесят вкусовите.





   Като правя сарми винаги съм се питала как е правилно да се изписват сарми или сърми.Оказа се,че правилния начин е сарми,защото самата дума идва от sarma dolma.Не че е кой знае каква грешка другия вариант.Важното е да има сарми :)



Ако рецептите,които споделям и историите които разказвам ви харесват,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога където се случват много повече случки и рецепти:








Няма коментари:

Публикуване на коментар