Страници

понеделник, 3 юни 2019 г.

Кекс с череши или как един обикновен кекс става необикновен с малко плодове

   В нашия край открай време черешите са любим плод. Имаше време когато всяко семейство разполагаше с поне една череша и настанеше ли черешово време, си беше обичайна гледка хора да щъкат насам-натам с кошници или кофи пълни с червените топчета.Дали в двора си, дали на вилата си, градината си, всички имаха череши.Мисля си, че това беше най-малко търсения плод на пазара, защото всички си имаха от него или имаха близки хора, от които да си берат.Първите ми заработени пари като дете са именно от бране на череши.Дойдеше ли това време, трябваше да имаме наистина добро оправдание за да ни се размине брането на череши.То моето бране какво беше, две череши в устата, една в касетката, ама хайде.С помощ от роднини напълвах я до края на деня.
  Но да си дойдем на думата за сладкиша, който си е кекс, само че като му наредите черешки и спокойно може да му вдигнете цената.След онова ягодово изкушение, което всички харесаха и то доброволно, реших да се пробвам и със следващия по ред плод.Даже намерих старата джиджавка за махане на костилки, за да разберете колко сериозно приех приготвянето му


Какво използвах:

100 грама масло
1 чаена чаша захар
3 броя яйца 
2 чаени чаши брашно
2 супени лъжици прясно мляко
чаена лъжичка бакпулвер
пакетче ванилия

череши


  • Първо и най-важно е да махнете костилките от плодовете.Към кекса не върви преглед от зъболекар, така че внимавайте.
  • Размеквате маслото.
  • Смесвате яйцата със захарта и хубаво ги разбивате.
  • Прибавяте маслото, прясното мляко, брашното с бакпулвера и ванилията.
  • Разбърквате хубава средногъста кексова смес, която изливате в предварително намаслена тавичка.
  • Аз направих грешката да избера по-малък съд 18х18см и то керамичен и докато в средата още не беше готово, краищата започнаха да се зачервяват.Вярно, че в средата се надигна и се получи ефектно, но следващия път ще избера малко по-голям съд.
  • Нареждате черешките отгоре в редички.
  • Печете на 190 градуса до готовност.
  • Леко охладения кекс поръсвате по желание с пудра захар.
  • Въпреки, че при мен се пече повече от нормално, кекса след три дена сложен в торбичка беше много хубав.Изобщо не беше изсъхнал или изпръхнал.А защо остана толкова дни е друга тема.




    Ако така ви се получи, че ви остане кекс, една идея как да го преобразите в чуден летен десерт.
   Нарязвате го на кубчета, разпределяте в купички и поръсвате с нещо алкохолно.При мен имаше в наличност марсала, но може с амарето, с мадейра, с вишновка ако щете.Не трябва да се накваси кекса, просто да се напръска за лек вкус и аромат.Отгоре слагате топки сладолед, правите му снимка и после си го разбърквате. Ако имате плодове под ръка, сложете и тях.Разкош!!!



Други подобни сладкиши, които може да откриете в блога:







Ако рецептите, които споделям ви харесват, заповядайте и във Фейсбук страничката на блога, където се случват още повече и рецепти и истории:





Няма коментари:

Публикуване на коментар