Страници

понеделник, 5 октомври 2020 г.

Пирог с чудна плънка от месо и зеле

 

За тези, които за пореден път са разочаровани, че отново споделям рецепта с месо, веднага искам да им кажа, че в тази чудна ароматна плънка, може и да го пропуснете.

За тези, които не искат да правят пирог, веднага споделям, че и самата плънка е страхотно ястие.

За тези, които не им се занимава да си замесят тесто, веднага ще ги пратя да си купят кори за баница или лаваш за да си направят страхотни банички с такъв пълнеж.



Но за всички останали, които винаги ми се доверяват за рецептите, само ще кажа, че това е един страхотен пирог, който ще ви хареса.


Какво е необходимо:

За тестото:200 ml прясно мляко
50 ml топла вода
равна чаена лъжичка суха мая
чаена лъжичка захар
едно яйце
300 грама брашно (имайте още под ръка)
равна чаена лъжичка сол


За плънката:150 грама мляно месо
парче зеле
червена чушка
глава лук
черен пипер
риган
сол (ако месото не е солено)

яйце за намазване на пирога


  • Замесвате си тесто.Втасва веднъж.Изсипвате върху плота, сплесквате го и разточвате.
  • За красив вид след изпичане (при мен не се получи много добре), в единия край разрязвате на лентички, но не до края.При завиване тази нарязана част трябва да е отгоре.
  • Плънката я приготвяте като задушавате месото, после прибавяте нарязано зеле, лук, червената чушка.Посолявате ако е необходимо и поръсвате с черен пипер и риган.Ако не искате месо, задушете само зеле, лук и чушки и подправки.
  • Охлаждате плънката.Не е нобходимо да е студена, но и гореща да не е.
  • Изсипвате и разпределяте в единия край (ненарязания) и внимателно завивате на руло.При мен малко цъфнаха нещата, защото съм разточила тестото повече и плънката изпадна.Завивате и слагате в тавичка върху хартия за печене.Ако не ви се занимава да правите тези разрези, просто разпределете плънката и завийте.
  • Намазвате отгоре с разбито яйце ( ако не искате да хабите яйце за едната красота, пропуснете) и печете на 190 градуса до зачервяване.
  • Ако ви остане плънка, защото всичко зависи как ще разточите тестото, може да си я хапнете така или да си направите банички.




    С останалата плънка направих няколко банички с лаваш: намокряте малко лаваша с мокри ръце, слагате плънка, завивате на плик и печете в тиган с малко масло и олио.



От подготовката:




Ако обичате тестени изделия с плънка, опитайте и прекрасния лукник, чиято рецепта ми е от приятел:


ЛУЧНИК ПО РЕЦЕПТА ОТ ПРИЯТЕЛ


Или зелникът, който приготвих специално на моя баща, така както са го правили в неговото семейство:


ЗЕЛНИКЪТ ЗА ТАТКО





Няма коментари:

Публикуване на коментар