Страници

събота, 30 октомври 2021 г.

Сочен сладкиш с тиква и ябълки

 


     Да е баница, не е точно баница.Да е щрудел, не е точно щрудел.Но и прост сладкиш пак не е.Голямо мислене се получи откъм име.Особено като искам с едно заглавие да ви разкажа какво ви очаква.Сменяк какви ли не заглавия, трих, повтарях и в крайна сметка оставих най-обикновеното.Но се надявам да ви спечеля за това, че това е необикновен сладкиш.
   Всичко започна като една пълна измишльотина, повлияна от няколко различни рецепти, които видях.Започвайки я обаче тази реепта я завърших по различен от предвидения и честно казано много се съмнявах в резултата.Почти бях сигурна че ще получа нещо тиклаво, сбито или наквасено с мляко, което сама ще си изхвърля и опитам да забравя.То така и изглеждаше накрая между другото, докато не го опитах.
     Сочен, ароматен, много фин и нежен въпреки маслото.Не много сладък, точно като за мен.Тук отварям скоба, че може да си коригирате нагоре количеството захар, ако обичате много сладки сладкиши или прецените, че тиквата и ябълките ви нямат достатъчно сладост.А това му е хубавото, че накрая може да си го направите още по- сладък с пудрата захар, с която ще го поръсим.



   Тези от вас, които са приготвяли моите баници знаят, че за моята тавичка отиват точно шест кори за баница, при това съединени три по две, защото най често използвам по-тънки.
   Може да се развихрите с ароматите, сега ви е паднало.
   Не забравяйте да сложите аромати и в пудрата захар, с която ще поръсите сладкиша.



Какво използвах:


180 грама настъргана тиква

180 грама настъргани ябълки

четири препълнени супени лъжици захар

150ml вода

100ml прясно мляко

40 грама масло

две супени лъжици олио


аромати: канела, готов микс от коледни подправки (джинджифил,карамфил,канела, инд.орехче...), портокалови корички,ванилия...напавете си свой собствен микс, не се ограничавайте само с една подправка

натрошени ядки (заради идеята да е различен нашия десерт не се ограничавайте само с орехи, ами сложете една шепа всякакви)


пудра захар задължително смесена с някакъв от горните аромати




  • В тенджера слагате настърганите тиква и ябълки, поръсвате със захарта и наливате водата.
  • Минутка-две на нормален котлон разбърквате за да се разтопи захарта и малко да омекне плънката.
  • С цетка или гевгир прецедете течноста и я оставете на страна.Да не я изхвърлите, тя е основен герой в нашата рецепта.
  • Разбърквате много хубаво плодовата смес с аромати.Тук ви оставям да си импровизирате, като посочвам, че аз сложих чаена лъжичка захар с аромат на ром, две чаени лъжички канела и щипка коледна смес (тези от вас, които наминават и във Фейсбук знаят,че се бях запасила с микса,който продават в Лидъл)
  • Разтопявате си маслото и го смесвате с олиото.
  • Взимате две кори (уточнихме, че корите са тънки) и намазвате горната с масло.Аз намазвам с четка за да е равночерно и за да не прекаля с количеството.не ви трябва течаща от мазнина кора, а само намазнена.
  • Взимате си от тиквеноябълковата смес и разпределяте по повърхността.Аз не намазвам с плънката, по скоро я поръсвам с нея.
  • Ако ще сложите ядки, тук е момента да ги поръсите и тях.
  • Завивате и нареждате в тавичка.Тавичката леко намазвам с четката, с която мажа корите.
  • Отгоре хубаво намазвате корите с останалата смес от масло и олио и слагате в загрята на 180 градуса фурна
  • Печете до зачервяване.
  • Към течността от тиквата и ябълките прибавяме прясно мляко.Моята течност беше 100 ml и добавих 100 ml пясно мляко, общо 200ml
  • Нека прясното ви мляко не е ледено от хладилника, но не и топло.
  • С тази млечна смес заливате баницата.Използвайте черпак за да може да я разпределите равномерно.
  • Тръснете тъвичката (внимавайте да не се изгорите) и отново печете.При мен отне около десетина минути.Трябва течността да се попие изцяло.
  • Така получената баница ще ви изглежда сбита, но спокойно и аз реших, че това е провала на седмицата, но се оказа че резултата е повече от добър .Покривате я с кърпа и оставяте десетина минути да си почине, да се отпусне, корите отгоре да станат меки и приятни.
  • Докато сладкиша си почива смесете лъжица пудра захар с малко аромат.Аз поръсих с коледната смес.Може да сложите само малко канела и ванилия или само ванилия, но нека да има аромат.
  • Поръсвате сладкиша с ароматната пудра захар и останалото е история.



Идеята за тази рецепта дойде от тук: http://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/2014/12/blog-post_12.html




Няма коментари:

Публикуване на коментар