Страници

вторник, 19 декември 2023 г.

Боб със суджук на фурна

 


      От две години си поръчвам един страхотен суджук от едно момче от Еленския край.Какво съвпадение, нали? Точно от района, който ми е най-мил на сърце.Та поръчвам си всеки път повече и никога не стига тоя суджук.Накрая дори го крия да не го виждам.В началото обаче, още преди да изсъхне съвсем, то не е печене на суджук, не е пържене на тигана с яйца...абе размазване голямо.Днес дойде ред да го сложа в добрия стар боб.



    Това ястие може да се приготви и в тенджера на котлона, но на мен ми е по-лесно да е във фурната.Слагам и готово.


Какво е необходимо:


два буркана готов сварен боб или почти килограм сух боб

голяма глава стар лук

супена лъжица червен пипер

(пробвах с пушената паприка от "Щипка сол" - чудно стана!)

чаена лъжичка пушен пипер - но само ако сте сложили обикновен преди това

(с пушеният пипер трябва да се внимава, много е силен)

супена или повече лъжица стрит сух джоджен

суха червена чушка

супена лъжица домашна вегета (изсушен микс от зеленчуци, който ако нямате такъв пропуснете)

два моркова

олио


суджук - полусух нарязан на парчета


  • Използвам в повечето случаи боб от буркани или предварително сварен.
  • Бобът от буркани измивам добре и сменям една вода.С една дума заливам с вода и като кипне отново го измивам добре.
  • Ако е суров, знаете накиснали сте го във вода от предната нощ и на следващият ден след като сте сменили една две води го сварявате.
  • В малко олио задушавам нарязаният лук, суджука на парчета, морковите.
  • Смесвам със свареният боб, поръсвам с червените пипери, джоджена и накъсана на малки парченца суха червена чушка.Ако имате домашна вегта, сложете от нея.
  •  Прехвърлям в глинен гювеч или дълбока тава/тенджера за фурна
  • Заливам с вода, поръсвам с малко олио (дори да пусне мазнина суджука, пак си иска мало мазнина), посолявам.Водата преценете според това колко течно искате да е ястето.Аз заливам с две чаени чаши.
  • Ако използвам тава или тенджера слагам взагята на 200 фурна, ако е в глинен гювеч в леко топла и завъртам копчето на 200 градуса.
  • Нека се пече поне час ако е в тава, час и половина ако е от студена фурна.
  • Накрая по желаниемахате капака и оставяте така, като зависи ако искате да няма течност, оставете до пълно изпаряване.Аз обикновено искам да има течност и не махам капака.Освен това имайте предвид, че ще оставите готовото ястие да постои и то "дърпа" още от течността.А го оставяте да постои, защото боб е най-вкусен когато е изоставен дълго време.











Няма коментари:

Публикуване на коментар