Страници

петък, 18 януари 2019 г.

Зелникът за татко

   Зелникът,който са правели в семейството на татко е била семейна баница,защото са я хапвали заедно.Причината за това е,че в едно голямо семейство празената плънка нямало как да стигне за цялата баница,затова запържения праз се слагал в средата на тавата,а около него са завъртали навити кори с малко сирене.Сядало цялото семейство около тавата,на всеки за отрязвали парче и всеки си е гребвал от празената плънка.
   И ето,че в един хубав но студен януарски ден,реших да изпълня едно татково желание да му направя този зелник,по начина по който го знае от детството си.Само че аз вярна на себе си реших,че това няма да е една обикновена баница,към която ще има малко праз.Това трябваше да е баница за чудо и приказ и да се говори дълго за нея.Каква скромност от моя страна,нали?Важното обаче за мен е,че татко много я хареса.Пак ще му направя.



   Хубавото на този зелник е,че всъщност е две рецепти в едно.Яко не ви се яде нещо от тесто,може да си направите само праза и обратното.Баницата,която завъртях около праза е една от най-хубавите баници,които съм правила.Тя е идеална за моменти когато нямате много кори под ръка или пък имате,но хората които искате да нахраните са повече.Получава се доста плътна и голяма,а в същото време мека и сочна.Затова и одринските кори са много подходящи и аз ги предпочитам за баници.По тънки са от тези правени на сач,но са по-плътни от обикновените фини кори,които само ти се трошат из цялата кухня.В готов вид тази баница много ми напомня на тутманик.
   Въпреки,че изглежда малка, от този зелник могат да си хапнат доволно трима човека с допълнително.





За празената плънка:

голям стрък праз
150 грама сирене
препълнена лъжица кисело мляко
препълнена лъжица брашно
супена лъжица олио

За плънката,с която ще намажем корите (да я наречем бялата):

две белтъка
чаена чаша кисело мляко с чаена лъжичка бакпулвер
три препълнени лъжици брашно



За основната плънка (да я наречем жълтата):

два жълтъка
150 грама сирене
три супени лъжици олио


кори за баница (използвам "Одрински") - четири листа за горните количества плънка
още едно яйце
лъжица кисело мляко




  • Празената плънка,която поставяме в средата на тавата и около която навиваме баницата приготвяме като нарежем на ситно праза и го задушим в лъжица олио и малко вода.
  • Като омекне прибавяме натрошено сирене,кисело мляко и брашно.
  • Разбъркваме няколко пъти за да може всичко да се смеси добре.


  • В две отделни купи правим две смеси:
Първата (бялата): смесваме белтъци,кисело мляко с бакпулвер и брашно.Сместта трябва да е рядка като за палачинки.
Втората (жълтата): смесваме жълтъците със сиренето и олиото.


  • Взимаме една кора за баница и я разделяме наполовина.
  • Намазваме обилно и навсякъде от край до край едната половина с бялата смес.
  • Отгоре поставяме втората.
  • В единия край слагаме жълтата смес
  • Завиваме и слагаме в тавата.
  • Аз използвах точно четири кори.



Повтаряме:Първа кора,бяла плънка,втора кора,жълта плънка само в единия край и завиваме!


  • В средата на тавата слагаме празената смес и около нея завиваме баницата.
  • Отгоре я намазваме със смес от четвъртото яйце и супена лъжица кисело мляко
  • Печем на 190 градуса 30 минути.
  • Вадим готовата баница и я завиваме с кърпа за да се отпусне.
  • Сядате до тавата,режете си парче,гребвате си плънка от праз,а отделно по желание хапвате и кисело мляко.





Ако тестените изделия за ви любими,опитайте и тези грузински вкусотии:


Или тези много лесни:



Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте и във Фейсбук,където се случват повече истории и рецепти:

https://www.facebook.com/zakakvotoidae/



4 коментара:

  1. Чудна е тази баничка, но аз скоро не съм виждала да продават Одрински кори.Наистина са добри за баници.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Аз ползвам само одрински и винаги ги намирам.А баницата е чудесна.

    ОтговорИзтриване