Страници

понеделник, 16 ноември 2020 г.

Trippa alla milanese / Шкембе по милански

   
... или наречено още busecca.




    Вярвате ли или не, но едно розово фламинго ме накара да си приготвя това миланско ястие.Защото се оказа, че в центъра на Милано има едно палацо където в градините му се разхождат розови фламинга.И се разговорихме за Милано където имам много противоречиви кулинарни спомени.За най-отвратителните спагети карбонара с чудна гледка към Дуомо и едни невероятно вкусни брускети и ризото с аспержи, които опитахме в една странична на главните улици пресечка на едно съвсем обикновено място.С което за кой ли път се потвърди правилото ми, никога не се яде на туристическо място, яде се там където ядат местните хора.Защото те знаят къде готвят вкусно.
    Та като се заговорихме и спомнихме Милано, реших да направя едно много миланско ястие, толкова различно и неочаквано, че се съмнявам дали някои от вас изобщо отвориха рецептата и четат това.Но на мен много ми харесва, а зная, че някъде там също има скрити фенове на шкембето, които много си обичат и чорбата и разните мезета със шкембе.За вас, мили хора е тази рецепта, която ще се радвам да приготвите и опитате.




    Както винаги когато приготвям някакво конкретно ястие, а не моя си импровизация, разгледах доста рецепти в необятната виртуална шир.Като цяло за разлика от доста други, тук има съвсем малко импровизации с продуктите.Всички използват едни и същи като различия има в количествата.Така например някои го предпочитат течно като яхния, а други бяха без никакъв сос.На мен това ястие ми харесва да се яде горещо и с лъжица, затова предпочитам да си има сос, а как само топи пърлен хляб, да не ви разказвам.Забелязали ли сте, че всичките бобени ястия са още по вкусни с пърлен хляб? Направо е нечовешко.А за тези, които не знаят какво е пърлен хляб, ами това е да си го припърлите на котлона, газовия най вече, горелка ако имате (ами че защо не).И как ухае къщата на прегорено, ама вкусно.
    По мое лично мнение и даже препоръка, най добре е когато си решите да го приготвяте да започнете от предния ден.Примерно така и така ще си накисвате боба (освен ако не ползвате от консерва), добре ще е и шкембето да ви е сварено предварително.Така само сглобявате всичко и ястието ще е готово много по-бързо.Ако както мен използвате и тенджера под налягане, нещата се забързват още повече.Но това разбира се са само препоръки, уточнения и споделени чувства.Вие си решете кога и как.




Какво е необходимо:

телешко шкембе - 500 грама
панчета или бекон - около 100 грама
(ако обаче използвате обработен бекон и той е солен, преценете колко да използвате)
чаена чаша боб
(ако имате консерва, една да е)
малка глава лук
3-4 скилидки чесън
един морков
стрък целина
чаена чаша намачкани домати от консерва заедно със сока
супена лъжица масло
щипка червен пипер за цвят
салвия - една чаена лъжичка суха
(ако имате свежа, използвайте няколко листенца, но аз не намерих, затова използвах суха)
сол и черен пипер

пармезан/кашкавал


  • Измивате и сварявате шкембето.

Ако е необходимо накиснете във вода и оцет за да премахнете миризмата, ако има такава.Аз го купувам много добре почистено и обработено, така че само го измивам много добре и сварявам.Аз както винаги варя в тенджера под налягане, 40 минути на слаб котлон и на ниска степен.В никакъв сручай на степен за варене на месо и на силен котлон.После го оставям да изстине и обирам мазнината.
Ако използвате суров боб, той ви е накиснат и вие само сменяте няколко води, след което го сварявате.Ако използвате готов от консерва, само го измийте много добре.


  • В маслото задушаваме бекона нарязан на кубчета.
  • Прибавяме нарязани на ситно лука, чесъна и настърган морков.
  • Добавяме нарязана на ситно целина.Добавяме и доматите.
  • Разбъркваме всичко и поръсваме с червен пипер.
  • Заливаме с вода или бульон от свареното шкембе.Заливаме само колкото да се покрият продуктите на този етап.
  • Когато се сготвят, прибавяте нарязаното шкембе.
  • Поръсвате с черен пипер и салвия.Моята е суха затова я стрих и прибавих така.
  • Добавяте и сварения боб.
  • Тук е момента да прецените колко течно искате да е ястието и добавете още вода/бульон.
  • Оставяте всичко на слаб огън пет-шест минути като гледайте да не завира силно.Да къкри колкото всички пордукти и апомати да се смесят.
  • Спирате котлона и поръсвате със зехтин.Разбърквате и оставяте малко да постои.
  • Според италианските традиции се сервира поръсено с пармезан, но в къщи много не го обичаме, затова аз настъргах кашкавал отгоре.Но честно казано и без млечни продукти си е добре.
  • Сервирам с препечен и опърлен хляб.Сервирам в големи купи и с лъжица.

Забележка: Виждате, че никъде не прибавям сол.Това е така, защото всички продукти имат сол включително и бульона на шкембето.Затова преценете дали имате нужда и колко.




    Забравих да ви кажа за фламингото в Милано, може да го срещнете в градините на вила Инверници, която била някъде из центъра.Питайте Гугъл-а и той ще ви информира подробно. 



Ако обичате шкембе опитайте любимата в къщи чорба по сръбски:



И още една рецепта вдъхновена от Италия:






Няма коментари:

Публикуване на коментар