От много години,откакто на мен е поверен коледния обяд винаги пълня птица и то по един и същи начин.Не защото съм някакъв традиционалист,а защото е страшно вкусна и защото не виждам причина да променям нещо изпитано и любимо точно за един от най-любимите ми празници.
Казвам птица,защото може да я всякакво пернато.Пиле,патица,гъска...Пуйка направих една година и вече не правя тази грешка.Не че не се получи красива и вкусна,но всичкото това бяло месо ми дойде в повече.След това приготвях поне две три ястия от него и нямаше свършване.Затова вече се придържам към птици с нормални размери.Ако трябва да съм честна,предпочитам си пиленцата.
Днес е патица,голяма малко над 2кг (това има значение за печенето,за да ви ориентира).
Какво е необходимо:
- пернато - ако е пиле, взимам около 1,5кг, ако е патица - около 2кг
- лук - 1 средно голяма глава
- ориз - 1 чаена чаша
- гъби - 200 грама
- джоджен (сух) - около 1 чаена лъжичка добре стрит
- стафиди - 1 супена лъжица, не трябва да преобладава,а само да подслади плънката
- олио - 1 кафяна чашка
- сол и черен пипер
- по желание може да сложите и супена лъжица масло
- Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в две трети от олиото.
- Добавяме ориза, запържваме и заливаме с 3 чаени чаши вода
- Прибавяме нарязаните гъби и нарязаните стафиди.Препоръчвам да нарежете стафидите, защото при готвене те набъбват и си стават като грозде, а манджа с грозде не е точно това, което ни трябва в случая
- Наръсваме джоджена или както си го наричаме в нашия край гюзума.
- Посоляваме и поръсваме с черен пипер на вкус
- Плънката трябва да е полуготова.
- Посоляваме птицата отвътре и отвън.
- Пълним колкото поеме.Намазваме с останалото олио и покриваме с фолио.Добре е да се намаже и самото фолио за да не залепне за кожата.Наливаме малко вода в тавата, само колкото да се покрие дъното.
- Останалата плънка доваряваме и използваме за гарнитура.
- Самата плънка е много вкусна, затова приготвям отделно и от нея за гарнитура за да има достатъчно за всички.
- Печем в загрята на 200 градуса фурна.
- Час и половина за пиле най-много, два часа за патица.Разбира се проверяваме с нож.Ако излиза бистър сок, готово е.
- Времето за печене е малко повече от обичайното за печене на пиле или патица заради плънката, с която са пълнени.
- Махаме фолиото и оставяме пет до десет минути да се зачерви и кожата.
- Когато пека пиле го намазвам и с масло отгоре когато махна фолиото.
- Сервирам с различни салати, плънка и винаги правя и картофено пюре в което слагам няколко лъжици от соса, който се е получил при печенето.
И разбира се, пълнената птица не е само за Коледа.Вкусна е по всяко време на годината.
Да ви е сладко и празнично!
Тази година реших да направя патица.
ОтговорИзтриванеПриготвих я точно по тази ваша рецепта. Стана Ммммммм.
Благодаря ви .
Сърдечно благодаря за доверието и че споделихте с мен :)
ИзтриванеА някакви напътствия за произхода на пилето? :)
ОтговорИзтриванеКолкото по-щастливо по-добре, но обикновено моите са от магазина ;)
ИзтриванеЗдравейте! :) Може ли да посипем останалата част от плънката в тавата при пилето, за да се овкуси по-добре при печенето?
ОтговорИзтриванеМоже да, ако е повече... Може би малко повече ще се сготви ориза, ако птицата е по-голяма евентуално и се пече по-дълго време
Изтриване