Страници

петък, 23 февруари 2024 г.

Шкембе с домати и други работи

 




   Колкото и да обичам традиционни ястия, а тях ги обичам защото понякога ги правя и със затворени очи и зная, че всички ще ги харесат, толкова обичам и да се предизвикам.Когато си приготвям нещо за мене си, често излизам от отъпканите кулинарни пътеки и си измислям разни ястия, комбинации между традиционен продукт и чужда кухня, или смесвам различни продукти, различни кухни...Направо си е фюжън.
   Тази рецепта не съм я измислила аз, в основата си тя си е италианска рецепта, но аз реших да съкратя някои процедури, като изобщо нямах намерение да я описвам.Получи се обаче страхотно и затова най вече за да мога да я повторя си я записвам.Искам и тези от вас, които си ядат такива продукти, да опитате нещо различно, да не готвите шкембето само на чорба.


Какво използвах:

сварено шкембе - около 300 грама
назязан домат или нарязани домати от консерва
морков
парче целина с големина колкото моркова
четири скилидки чесън
100ml бяло вино

олио/зехтин/масло

Шкембето съм го варила за сръбска чорба, което означава че има няколко зърна черен пипер, бахар и един дафинов лист.В това ястие използвам само сварено шкембе (част от всичкото което варих), без бульона.
Нарязвам чесъна на ситно, моркова и целината на кубчета.
В супена лъжица олио и супена лъжица масло задуших чесъна, моркова и целината.
Когато омекнаха, добавих нарязани домати.Моите са от консерва.Ако беше пресен домат, това би бил само и единствено български летен домат, в никакъв случай от зимните пастмасови така наречени домати.
Налях и малко от водата в консервата.
Залях с бялото вино и когато кипна добавих вода около 150ml 
Леко посолих, само заради соса, защото шкембето си е солено.
Оставих на слаб котлон да си къкри десетина минути.
Моята идея е това да е по-скоро като мезе (нищо че си го ядох за вечеря), имам предвид че няма сос за топене, той си попи в шкембето и се получи страхотно.
В рецептата на италианското/римско шкембе слагат прясна мента и настъргват пармезан отгоре.Ако искате още по-богат вкус, направете го.
Отгоре поръсих със зехтин.Имам си един домашен зехтин, толкова богат и плътен на вкус и реших, че малко от него няма да е излишен.И не беше.






Няма коментари:

Публикуване на коментар