Страници

петък, 13 ноември 2020 г.

Сладка разцъфнала млечна баница

 

... и слънце изгря в тавата в този мрачен ноемврийски следобед и розите разцъфнаха поръсени с напудрени сладки свежинки.




   Отдавна я правя тази баница, още откакто я видях в кулинарната група "Готви, обичай, усмихни се".За съжаление обаче не се сещам на кой да благодаря всеки път, че я показа.Вкусна, мека и сочна с аромат на ванилия.И не само че е красива, ами много лесно се прави на порции.Така де, броите си хората, които ще черпите, като не забравите да се преброите поне два пъти и правите толкова розички.Лесно и справедливо, най вече за вас.

Рецептата в оригинал може да видите тук: https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=194815394912031



Какво използвах аз:

фини кори за баница - 9 броя 
(можеше и десет да сместя)
две супени лъжици разтопено масло
три яйца
три супени лъжици кристална захар
три супени лъжици пудра захар
чаена лъжичка бурбонска ванилена захар
(сложете какъвто вид ванилия имате)
щипка сол
чаена чаша прясно мляко



  • Разтопявате си маслото.
  • Всяка кора първо напръсквате с масло и после го размазвате по цялата повърхност.Правя такова уточнение, защото ако гребете с четка и мажете със сигурност ще сложите прекалено много масло, а така размазвайки само намаслявате кората.И така ще ви стигнат тези две супени лъжици масло.
  • Намаслената кора сгъвате на ветрило и завивате на розичка.
  • Нареждате розите в тавичка една до друга, но не прекалено притиснати.
  • Докато правите розичките пуснете фурната да се загрява на 180 градуса.
  • Слагате тавичката с рози във фурната и ги оставяте докато цъфнат, пардон станат златисти.Корите са фини, затова стойте наоколо.
Докато розовата градина се пече във фурната правим млечната плънка:
  • Разбиваме яйцата с кристалната захар до хубава светла смес.Добавяме щипка сол, защото така знам аз, в сладкиши се прибавя щипка сол , а в солени печива щипка захар.
  • Прибавяме пудрата захар и ванилията,наливаме прясното мляко и отново разбиваме добре.
  • Корите са се запекли и е време да ги залеем.
  • С черпак заливайте яйчената смес в розите, една по една за да сте сигурни, че там ще има от сместта.Самата смес сама ще се разлее между тях.Вие слагайте само в розите като сте сигурни, че дори да не са натопени, са били намокрени.
  • За моите рози както виждате сместта не стига до горе
  • Печете на 180 градуса докато стегне.При мен беше 20 минути, но това никога не е сигурно при различните фурни.
  • Вадите баницата и покривате с хартия и кърпа и оставяте десетина минути.

Допълнения:

  • Аз слагам хартия за печене за ми е лесно да извадя цялата баница, а и защото така ми се запазва чиста тавичката.
  • Ако както мен слагате хартия, когато се изпече е добре почти веднага да извадите баницата, защото от конденза хартията се намокря и може долната част на баницата са стане на каша докато баницата си почива.
  • Ако като мен не обичате баницата да ви хрупа, а тази част която не е залята е хрупкава може да направите следното: ако беше питка директно щяхме да напръскаме с вода, но това е фина и нежна баница и не искаме да я правим като залята и наквасена, затова взимате четката с която мазахме корите с масло, топите в чаша с вода и нежно намазвате с вода хрупкавите краища.После покривате с хартия и кърпа и така баничката ще е мека без да сте развалили фасона.












Няма коментари:

Публикуване на коментар