Страници

сряда, 29 януари 2020 г.

Стромболи или как да си направите пица на руло


   Стромболи е тестяно пицоподобно и страшно вкусно изделия измислено в Америка от италиански емигранти през 1950 година.Спорят хората къде точно е направено за пръв път и понеже за нас това не е чак толкова важно, няма да се занимавам с точния му произход.Според няколкото статии, които прочетох е кръстено на филма "Стромболи" с Ингрид Бергман, който бил излязал наскоро и където действието се развивало на остров Стромболи.
   Както пиците, така и стромболи търпи промени в плънката си.В оригиналния му вид не е използвано доматено пюре и това го отличава от калцонето.Ако обаче решите както мен все пак да сложите домати, нека е съвсем малко и тънко намазано.В противен случай ще получите нещо разтечено и недоопечено.



Какво използвах аз:

тесто

мортадела
гауда
пуешко филе

доматен сос, който не е задължителен

Може да използвате най-обикновено тесто за хляб или тесто за пица със специално брашно.

Може да си направите от моето най-любимо и лесно тесто: 

Може да си направите тесто с бига, с квас, обикновено.

Може да си купите готово тесто.

Може да си го замесите в хлебопекарна / само тестото/:


   Според мен каквато и да е тестяната ви основа, всякак ще ви се получи вкусно.Защото както и да са го кръстили, това си е завита пица на руло, а кой не обича пица.Вагното е да не е прекалено лигаво тестото, защото трябва да го разточите за да получите основа.

   Вида колбаси и сирена отново е според вкуса и наличностите ви, като трябва да са много тънко нарязани за да ги редите по-лесно и за да завиете добре рулото.


  • Разточвате тестото според тавичката, в която ще печете своето стромболи.Дебелината е около един сантиметър.
  • Ако решите да слагате доматен сос, нека е съвсем тънък слой и да не стига до краищата.
  • Нареждате корбасите и сирената.В моя случай е ред мортадела, ред гауда, рез пуешко филе.
  • Завивате на руло като добре подпъхвате страничните краища.
  • Слагате в тавичка с хартия за печене така,че края да е отдолу.
  • Може да поръсите с брашно отгоре,да направите някакви резки за красота, да намажете с яйце примерно.Както ви се харесва.
  • Печете на 190-200 градука до готовност.
  • Готовото стромболи завивате с кърпа и оставяте да се охлади.Не го режете докато е горещо.
  • Може да сервирате с купичка доматен сос, в който да си топите парчетата.





Подготовката:








4 коментара:

  1. Светле,
    честичко надничам тук , в твоето местенце.Рядко оставям коментар макар,че някои рецепти определено много ми допадат.Радвам се,че намираш време да направиш толкова красиви ястия, супи и десерти и да ги представиш по най - добрия начин в прекрасни снимки.Бъди все така упорита при списването на блога.Чудесен е, тази рецепта също е много интересна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, не можеш да си представиш как ме зарадва с този коментар.Сърдечно ти благодаря за хубавите думи.Поздрави! :)

      Изтриване
  2. Много ти е хубаво Стромболито, Светле!
    Отмъквам си парченце.

    ОтговорИзтриване