Страници

четвъртък, 5 септември 2019 г.

Любимо тесто и питки на тиган


  Преди време открих едно тесто към което май развивам зависимост.Щом аз го казвам, смятайте колко е хубаво.То не че е нещо необикновено, различно или нечувано досега, но страшно ми хареса как става пухкаво и еластично и с него се работи изключително добре.Моето добре е, да не се лепи по пръстите и после като засъхне гадното тесто да си го остъргвам от къде ли не цял ден.Това се замесва лесно и ръцете ми са чисти.Какво повече да искам.А нещата, които правих с него станаха чудни отвсякъде.


Тестото го видях тук: Тесто от ApetitenTv

Може да използвате оригинала или да погледнете как аз го адаптирах да ми е по лесно в отмерването.

Използвам да ви покажа и тези питки, но всъщност исках да си запиша рецептата на тестото.


Какво използвам:

250 ml топло прясно мляко
75 ml топла вода
пакетче суха мая
супена лъжица захар
две супени лъжици олио/зехтин
масло - препълнена супена лъжица
едно яйце
чаена лъжичка сол
брашно 600 грама • Смесваме млякото с водата, маята и захарта и оставяме да се активира за около пет минути на топло.
 • Прибавяме олиото и маслото, което съм разтопила предварително.После яйцето и разбиваме.
 • Добавяме брашното като първо разбърквам, а после замесвам тестото докато се оформи на хубава гладка топка.То си е мазничко и за нула време става идеално.
 • Покрих с кърпа и оставих на топло ( пусната на най-слабо фурна за няколко минути и после изключена или някъде на слънце).
 • Като удвои обема си е готово да го превърнем в нещо вкусно.
 • За тези питки го разделих на приблизително равни части.Всяка разтягах с ръце да се получи форма малко по-малка от тигана ми.
 • Загрях тигана и ги пекох.
 • Ако се притеснявате за тигана, слагайте по мъничко мазнина преди всяка питка.
 • За да се изпекат добре питките не трябва да са дебели повече от сантиметър, това е максимума и трябва да ги притискате с нещо когато ги обърнете.
 • Готовите питки завивайте в кърпа.Не под капак и в никакъв случай в торбичка.В кърпа и остават божествено меки и се запазват такива.
 • Ако ви останат, сложете ги в торбичка чак когато изстинат.Запазват се меки и на другия ден.Това важи за всичко, което решите да направите с това тесто.
6 коментара:

 1. Тестото е страхотно и на тиган станаха чудни питки, и във фурната като мека питка.Благодаря! Вече и на мен ми е любимо!:)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте! Много се радвам, че сте го опитали и харесали, благодаря за доверието :)

   Изтриване
 2. Здравейте, с тези пропорции колко питки направихте?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте! Различно е според това кой тиган използвам, дали са по дебели или тънки, понеже аз правя на око не разделям точно...Може би шест или седем.Съжалявам, че не мога да бъда по-точна.Хубав ден!

   Изтриване
 3. Здравейте, на колко питки разделихте тестото?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте! Не мога да бъда точна, може би шест или седем, но зависи колко дебели са, колко е голям тигана, а често и разделям тестото от половината правя на тиган, от другата нещо на фурна...Съжалявам, че не мога да бъда по-точна.Хубав ден!

   Изтриване