Страници

вторник, 11 декември 2018 г.

Калмари по гръцки с доматен сос и орзо,още две рецепти и гръцки острови

 


   През живота си сигурно съм изяла поне тон калмари,но никога не съм ги приготвяла лично,като изключим пържене на замразени панирани калмари,но то не се брои за готвене,така че това е бойното ми кръщене с калмари в кухнята.
   Тези калмари са гръцки по продукти и замисъл,но са английски по кулинар.Гледах си канала 24 kitchen в една зимна събота,а там Найджела Лоусън приготвяше калмари с доматен сос.И аз реших,че при първа възможност ще ги опитам.Тази възможност дойде по бързо отколкото очаквах,защото в сухоземен град като нашия морските продукти обикновено са в замразен или размразен вид.Още на следващия ден обаче в рибната витрина на Била видях свежи туби от калмари и в пристъп на кулинарен ентусиазъм взех няколко.Добре че бяха изчистени,иначе може би нямаше да се осмеля да купя.
   Рецептата не я спазих напълно,най вече защото не си я записах,а и все пак всяка рецепта е различна според готвача и най вече консуматорите.Но исках да си отбележа,че идеята не е моя,а на една любима напоследък кулинарна водеща.


Ако стигнете до края на тази статия,там ще ви чакат още две рецепти.Една за калмари и една за сладко орзо.




Какво използвах:

калмари - три туби хубаво почистени и измити
консерва белени домати
две скилидки чесън
зехтин - една кафяна чашка
узо - една супена лъжица
паста орзо - една чаена чаша
сол и черен пипер
копър
лимон


  • В оригиналната рецепта орзото се вари в самия сос при готвене.Аз обаче го сварих наполовина предварително.
  • В леко загрят зехтин пуснах нарязани скилидки чесън.Много е важно да не се изпържват и още повече да не загарят.Ще ви вгорчат цялото ястие после.
  • Пуснах нарязаните на големи кръгове калмари.Оригинално се готвеха целите туби калмари,но моите бяха големи затова ги нарязах.
  • В купа намачках доматите от консервата и заедно с всичкия доматен сок плюс малко вода,с която изплакнах консервата за да взема всичкото доматено съдържание от нея,излях при калмарите.
  • Добавих супена лъжица узо както беше по оригинална рецепта.
  • Прибавих полусвареното орзо и разбърках.
  • Оставих да се готви шест-седем минути докато доматения сос свари напълно орзото.
  • Махнах от котлона.
  • Поръсих със сол и малко черен пипер.
  • Поръсих със зехтин.Ако не обичате чак толкова зехтин може да пропуснете това добавяне,но аз обичам и щедро поръсих отгоре.
  • Добавих нарязания копър и разбърках.
  • Преди да сложа копъра опитах да видя като как е доматен сос и копър и понеже ми хареса,смело го добавих.
  • При сервиране поръсих с още копър и няколко капки лимонов сок.Въпреки,че е доматен сос заради калмарите реших,че е много приятно да се добави малко лимон за свежест.
Забележка: не е задължително да използвате точно орзо,може да е всякаква дребна паста.Аз следвах оригинала,а и винаги имам орзо,което правя с прясно мляко и захар за десерт и закуска.


   А останалите калмари приготвих на грил-тигана със зехтин,лимонов сок и много копър.Копъра беше май главното действащо лице този ден.
Предварително хубаво ги обърках със зехтин и малко сол.
Сложих ги на загретия тиган,като внимавах да не се застъпват за да може всички хубаво да се изпекат.Обърнах веднъж.
Хубаво ги разбърках с много копър и лимонов сок

Рецептата самостоятелно -- > Калмари на грил-тиган


   И като стана дума за орзо,обикновено го приготвям в сладък вариант:сварявам го наполовина в солена вода и го доварявам в прясно мляко и захар.Разкош!




Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога,където се случват още повече рецепти и истории:



А моите стъпки по гръцка земя бяха на един малък егейски круиз,за който съм разказвала в няколко пътеписа:












Няма коментари:

Публикуване на коментар