През живота си сигурно съм изяла поне тон калмари,но никога не съм ги приготвяла лично,като изключим пържене на замразени панирани калмари,но то не се брои за готвене,така че това е бойното ми кръщене с калмари в кухнята.
Тези калмари са гръцки по продукти и замисъл,но са английски по кулинар.Гледах си канала 24 kitchen в една зимна събота,а там Найджела Лоусън приготвяше калмари с доматен сос.И аз реших,че при първа възможност ще ги опитам.Тази възможност дойде по бързо отколкото очаквах,защото в сухоземен град като нашия морските продукти обикновено са в замразен или размразен вид.Още на следващия ден обаче в рибната витрина на Била видях свежи туби от калмари и в пристъп на кулинарен ентусиазъм взех няколко.Добре че бяха изчистени,иначе може би нямаше да се осмеля да купя.
Рецептата не я спазих напълно,най вече защото не си я записах,а и все пак всяка рецепта е различна според готвача и най вече консуматорите.Но исках да си отбележа,че идеята не е моя,а на една любима напоследък кулинарна водеща.
Рецептата не я спазих напълно,най вече защото не си я записах,а и все пак всяка рецепта е различна според готвача и най вече консуматорите.Но исках да си отбележа,че идеята не е моя,а на една любима напоследък кулинарна водеща.
Ако стигнете до края на тази статия,там ще ви чакат още две рецепти.Една за калмари и една за сладко орзо.
Какво използвах:
калмари - три туби хубаво почистени и измити
консерва белени домати
две скилидки чесън
зехтин - една кафяна чашка
узо - една супена лъжица
паста орзо - една чаена чаша
сол и черен пипер
копър
лимон
А останалите калмари приготвих на грил-тигана със зехтин,лимонов сок и много копър.Копъра беше май главното действащо лице този ден.
Предварително хубаво ги обърках със зехтин и малко сол.
Сложих ги на загретия тиган,като внимавах да не се застъпват за да може всички хубаво да се изпекат.Обърнах веднъж.
Хубаво ги разбърках с много копър и лимонов сок
Рецептата самостоятелно -- > Калмари на грил-тиган
И като стана дума за орзо,обикновено го приготвям в сладък вариант:сварявам го наполовина в солена вода и го доварявам в прясно мляко и захар.Разкош!
копър
лимон
- В оригиналната рецепта орзото се вари в самия сос при готвене.Аз обаче го сварих наполовина предварително.
- В леко загрят зехтин пуснах нарязани скилидки чесън.Много е важно да не се изпържват и още повече да не загарят.Ще ви вгорчат цялото ястие после.
- Пуснах нарязаните на големи кръгове калмари.Оригинално се готвеха целите туби калмари,но моите бяха големи затова ги нарязах.
- В купа намачках доматите от консервата и заедно с всичкия доматен сок плюс малко вода,с която изплакнах консервата за да взема всичкото доматено съдържание от нея,излях при калмарите.
- Добавих супена лъжица узо както беше по оригинална рецепта.
- Прибавих полусвареното орзо и разбърках.
- Оставих да се готви шест-седем минути докато доматения сос свари напълно орзото.
- Махнах от котлона.
- Поръсих със сол и малко черен пипер.
- Поръсих със зехтин.Ако не обичате чак толкова зехтин може да пропуснете това добавяне,но аз обичам и щедро поръсих отгоре.
- Добавих нарязания копър и разбърках.
- Преди да сложа копъра опитах да видя като как е доматен сос и копър и понеже ми хареса,смело го добавих.
- При сервиране поръсих с още копър и няколко капки лимонов сок.Въпреки,че е доматен сос заради калмарите реших,че е много приятно да се добави малко лимон за свежест.
Забележка: не е задължително да използвате точно орзо,може да е всякаква дребна паста.Аз следвах оригинала,а и винаги имам орзо,което правя с прясно мляко и захар за десерт и закуска.
А останалите калмари приготвих на грил-тигана със зехтин,лимонов сок и много копър.Копъра беше май главното действащо лице този ден.
Предварително хубаво ги обърках със зехтин и малко сол.
Сложих ги на загретия тиган,като внимавах да не се застъпват за да може всички хубаво да се изпекат.Обърнах веднъж.
Хубаво ги разбърках с много копър и лимонов сок
Рецептата самостоятелно -- > Калмари на грил-тиган
И като стана дума за орзо,обикновено го приготвям в сладък вариант:сварявам го наполовина в солена вода и го доварявам в прясно мляко и захар.Разкош!
Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога,където се случват още повече рецепти и истории:
А моите стъпки по гръцка земя бяха на един малък егейски круиз,за който съм разказвала в няколко пътеписа:
Няма коментари:
Публикуване на коментар