спагети (моите са плоски лингуини)
Размесих мляното месо с филията хляб, която намокрих с вода и отцедих, добавих по около кафяна лъжичка кимион и кориандър.То си беше солено месото, така че не сложих сол.
Нарязах парчето пушено сирене на парчета.Нарежете ги според броя кюфтенца, които искате.Не е задължително да са седем големи, може да са десет малки.
Взимах от месото с мокри ръце, оформях плоско кюфтенце и слагах парче пушено сирене в средата.Загръщах и оформях така, че да е добре покрито.Ето как малките кюфтенца станаха с големи размери и щяха да нахранят гладните хора точно както трябва, ако правех нормални по големина кюфтета.
Наредих кюфтенцата в тавичка на дъното на която поръсих малко зехтин.
Оставих ги в хладилника и включих фурната на 200 градуса.Когато загря сложих кюфтенцата да се пекат.
Докато кюфтенцата се печаха, приготвих доматения сос.Намачках доматите и ги прехвърлих в тенджера (без мазнина, без вода),а с вода отмих останалия доматен сок в консервите.Така не губя нито грам от доматите.Ако сте настъргали пресни домати слагате ги директно.
На слаб котлон оставих доматения сос да се изварява.Ако се притеснявате, че ще пръска сложете капак, но не плътно.
Когато една трета от течността извря добавих пресовани три скилидки чесън (може да сложите колкото си искате)
Поръсвате със сол и захар (аз винаги използвам кафява нерафинирана,защото обичам по-карамеления вкус).Разбърквате и махате от котлона.
Нека соса е по-течен тъй като допълнително ще го готвим и с кюфтетата.
Докато приготвям доматения сос в друга тенджера в солена вода сварих спагети.Ястието е такова, че ако не искате може да си го хапнете и без паста.Само кюфтенцата с доматен сос, но на мен ми трябваше количество храна този път и затова сложих и спагети.
Извадих тавичката с кюфтенца и прибавих при тях доматения сос и спагетите.Разбърках добре и върнах в изключената вече фурна да си постоят десетина минути за да се обединят вкусовете.Така соковете, които са излезли от кюфтенцата при печенето, както и тяхната мазнина допълнително овкусяват доматения сос, който пък прави спагетите невероятно вкусни.Затова може да пропуснете каквато и да е мазнина в доматения сос.
Съвет от мен когато приготвяте паста.Винаги я прибавяйте към соса да постои в него и дори да се досвари в него.Така тя се овкусява и е много по-вкусна, отколкото ако сложите соса върху пастата чак при сервиране.
Освен, че се получи страхотно ястие, в него нищо не е пържено или с излишно добавена мазнина, така че всички бяха доволни накрая.Както казва един приятел, бяхме доволно накапани с доматен сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар