Споделяла съм стотици пъти колко много обичам да се предизвиквам кулинарно.Като например от един продукт да направя няколко ястия, но без да ощетявам количеството или качеството.Едно такова предизвикателство разказах в една от най-четените статии в блога:
Другото ми предизвикателство е от нещо малко да нахраня повече хора.Това се случва обикновено с остатъци в хладилника.За едно ястие не стигат,но в комбинация може даже да има допълнително.
Такава е и тази рецепта.В камерата на хладилника ми се пречка от известно време една торбичка с останало мляно месо.За супа е много, за кюфтета прекалено малко, мусака не ми се правеше, а чак след време със закъснение се сетих, че можеше да напълня чушки.Е, това може и да откаже другите и да излязат до магазина да си накупят всичко необходимо, но моя случай точно в такива моменти мързела ми надделява и ме оставя да се оправям с наличностите.
Да не се обяснявам повече,започваме готвенето...
Какво използвах:
мляно месо - около 400 грама
топено пушено сирене - 100 грама
две консерви с белени домати
кимион
кориандър
кафява захар и сол
скилидки чесън
зехтин
спагети (моите са плоски лингуини)
спагети (моите са плоски лингуини)
- Размесих мляното месо с кимион и кориандър.То си беше солено,така че не сложих сол.
- Нарязах парчето пушено сирене на парчета.Нарежете ги според броя кюфтенца,които искате.Не е задължително да са седем големи,може да са десет малки.
- Взимах от месото с мокри ръце,оформях плоско кюфтенце и слагах парче пушено сирене в средата.Загръщах и оформях така,че да е добре покрито.Ето как малките кюфтенца станаха с големи размери и щяха да нахранят гладните хора точно както трябва,ако правех нормални по големина кюфтета.
- Наредих кюфтенцата в тавичка на дъното на която поръсих малко зехтин.
- Оставих ги в хладилника и включих фурната на 200 градуса.Когато загря сложих кюфтенцата да се пекат.
- Докато кюфтенцата се печаха,приготвих доматения сос.Намачках доматите и ги прехвърлих в тенджера (без мазнина,без вода),а с вода отмих останалия доматен сок в консервите.Така не губя нито грам от доматите.
- На слаб котлон оставих доматения сос да се изварява.
- Когато една трета от течността извря добавих пресовани три скилидки чесън (може да сложите колкото си искате) и отново оставих на най-слаб котлон.
- От този момент изварявате течността на доматения сос както ви харесва.Аз го обичам да не е прекалено гъст и го оставям течен.
- Поръсвате със сол и захар (аз винаги използвам кафява,защото обичам по-карамеления вкус) и ако искате поръсвате със зехтин.Разбърквате и махате от котлона.
- Докато приготвям доматения сос в друга тенджера в солена вода сварих спагети.Ястието е такова,че ако не искате може да си го хапнете и без паста.Само кюфтенцата с доматен сос,но на мен ми трябваше количество храна този път и затова сложих и спагети.
- Извадих тавичката с кюфтенца и прибавих при тях доматения сос и спагетите.Разбърках добре и върнах в изключената фурна да си постоят десетина минути за да се обединят вкусовете.Така соковете,които са излезли от кюфтенцата при печенето,както и тяхната мазнина допълнително овкусяват доматения сос,който пък прави спагетите невероятно вкусни.Затова може да пропуснете каквато и да е мазнина в доматения сос.
- Съвет от мен когато приготвяте паста.Винаги я прибавяйте към соса да постои в него и дори да се досвари в него.Така тя се овкусява и е много по-вкусна,отколкото ако сложите соса върху пастата чак при сервиране.
- Освен,че се получи страхотно ястие,в него нищо не е пържено или с излишна мазнина,така че всички бяха доволни накрая.Както казва един приятел,бяхме доволно накапани с доматен сос.
Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам са ви интересни,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар