Страници

петък, 11 януари 2019 г.

Кюфтенца с изненада на фурна

 

   Споделяла съм стотици пъти колко много обичам да се предизвиквам кулинарно.Като например от един продукт да направя няколко ястия, но без да ощетявам количеството или качеството.Едно такова предизвикателство разказах в една от най-четените статии в блога:


 
   Другото ми предизвикателство е от нещо малко да нахраня повече хора.Това се случва обикновено с остатъци в хладилника.За едно ястие не стигат,но в комбинация може даже да има допълнително.
   Такава е и тази рецепта.В камерата на хладилника ми се пречка от известно време една торбичка с останало мляно месо.За супа е много, за кюфтета прекалено малко, мусака не ми се правеше, а чак след време със закъснение се сетих, че можеше да напълня чушки.Е, това може и да откаже другите и да излязат до магазина да си накупят всичко необходимо, но моя случай точно в такива моменти мързела ми надделява и ме оставя да се оправям с наличностите.

 
Да не се обяснявам повече,започваме готвенето...
  


Какво използвах:

мляно месо - около 400 грама
топено пушено сирене - 100 грама
две консерви с белени домати
кимион
кориандър
кафява захар и сол
скилидки чесън
зехтин
спагети (моите са плоски лингуини)


  • Размесих мляното месо с кимион и кориандър.То си беше солено,така че не сложих сол.
  • Нарязах парчето пушено сирене на парчета.Нарежете ги според броя кюфтенца,които искате.Не е задължително да са седем големи,може да са десет малки.
  • Взимах от месото с мокри ръце,оформях плоско кюфтенце и слагах парче пушено сирене в средата.Загръщах и оформях така,че да е добре покрито.Ето как малките кюфтенца станаха с големи размери и щяха да нахранят гладните хора точно както трябва,ако правех нормални по големина кюфтета.
  • Наредих кюфтенцата в тавичка на дъното на която поръсих малко зехтин.
  • Оставих ги в хладилника и включих фурната на 200 градуса.Когато загря сложих кюфтенцата да се пекат.
  • Докато кюфтенцата се печаха,приготвих доматения сос.Намачках доматите и ги прехвърлих в тенджера (без мазнина,без вода),а с вода отмих останалия доматен сок в консервите.Така не губя нито грам от доматите.
  • На слаб котлон оставих доматения сос да се изварява.
  • Когато една трета от течността извря добавих пресовани три скилидки чесън (може да сложите колкото си искате) и отново оставих на най-слаб котлон.
  • От този момент изварявате течността на доматения сос както ви харесва.Аз го обичам да не е прекалено гъст и го оставям течен.
  • Поръсвате със сол и захар (аз винаги използвам кафява,защото обичам по-карамеления вкус) и ако искате поръсвате със зехтин.Разбърквате и махате от котлона.
  • Докато приготвям доматения сос в друга тенджера в солена вода сварих спагети.Ястието е такова,че ако не искате може да си го хапнете и без паста.Само кюфтенцата с доматен сос,но на мен ми трябваше количество храна този път и затова сложих и спагети.
  • Извадих тавичката с кюфтенца и прибавих при тях доматения сос и спагетите.Разбърках добре и върнах в изключената фурна да си постоят десетина минути за да се обединят вкусовете.Така соковете,които са излезли от кюфтенцата при печенето,както и тяхната мазнина допълнително овкусяват доматения сос,който пък прави спагетите невероятно вкусни.Затова може да пропуснете каквато и да е мазнина в доматения сос.
  • Съвет от мен когато приготвяте паста.Винаги я прибавяйте към соса да постои в него и дори да се досвари в него.Така тя се овкусява и е много по-вкусна,отколкото ако сложите соса върху пастата чак при сервиране.
  • Освен,че се получи страхотно ястие,в него нищо не е пържено или с излишна мазнина,така че всички бяха доволни накрая.Както казва един приятел,бяхме доволно накапани с доматен сос.




Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам са ви интересни,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:









Няма коментари:

Публикуване на коментар