Страници

сряда, 8 януари 2020 г.

Индийско по български: Пиле биряни


   Не съм толкова самонадеяна, че да ви кажа, че това е оригиналното Пиле Биряни.То сигурно и в Индия има няколко оригинала според местата където се приготвя.Докато си търсех рецепта, прочетох най малко 32 варианта и в наши и чужди блогове и кулинарни сайтове.Затова се отказах да копирам и реших да си направя мой вариант като все пак се придържам към някои общи подправки, които видях да се повтарят на повечето места.Това е моя начин когато не правя моя си рецепта, разглеждам няколко варианта и си набелязвам общото в тях.Все пак трябва да има някаква обща основа едно ястие за да си отговаря на името.
   За мен, а предполагам и за много друго хора у нас, най-трудно е да имаме под ръка необходимите подправки за което и да е индийско ястие.Затова според мен, ако обичате тази кухня винаги трябва да имате къри на прах, смес гарам масала, куркума и кимион.Дори само тези да си използвате пак ще си правите индийско по български.Ако пък си намерите готови смеси или пасти за конкретните ястия, още по добре.
   Аз от Лидъл винаги се запасявам с микса гарам масала.Все се каня да си поръчам от някой специализиран сайт разани други подправки, но засега си действам с тази.Честно казано този микс ми е най-любим.Като му добавя още малко къри и ми е най-хубаво така.


   Зная колко е объркващо понякога когато абсолютно всички съставки са написани наведнъж и трябва да ги разпределяте при готвенето, особено когато са много и особено когато не се слагат в един и същи момент.В такива случаи аз най-редовно пропускам нещо.
Затова разпределям продуктите така както ще се използват:

Какво ви е необходимо за 2 порции:

Мариноване:
300 грама пилешко месо (най-често използвам гърди)
три супени лъжици кисело мляко
чаена лъжичка гарам масала
чаена лъжичка кимион
чаена лъжичка кориандър
половин чаена лъжичка лют червен пипер
щипка куркума (повече за цвят, отколкото за вкус, не прекалявайте)
щипка сол

За ориза:
чаена чаша ориз басмати
дафинов лист
щипка сол

За основата:
чаена лъжичка масло (супена ако имате гхи)
малка глава лук
три скилидки чесън
около 1см парче джинджифил, но ако е много пресен и мислите, че ще ви люти, сложете съвсем малко


  • Нарязвате пилешкото месо на парчета.Аз обичам да са по-малки с идеята да се мариноват и да се приготвят по-бързо.
  • Смесвате пилешкото месо с киселото мляко и всички изброени по-горе в групата за мариноване подправки.
  • Оставяте настрана за един час.
  • През това време си сварявате ориза басмати според указанията на опаковката.При ориза пуснете един дафинов лист.Дафиновият лист присъстваше във всички рецепти на това ястие и аз реших да овкуся ориза с него.
  • Пилешкото е мариновано, ориза е готов.
  • Нарязвате лука на тънки получесеци и заедно с пресования чесън и джинджифил ги задушавате в маслото.Ако се притеснявате, че ще загори капнете малко олио.
  • Прибавяте маринованото пиле и оставяте да се готви до готовност на пилето.Ако в някакъв момент се притеснявате, че ще загори, капнете малко вода.
  • На някои места изсипваха готовото пиле при ориза и го запичаха на фурна с още малко вода.
  • Аз за по-бързо, а и нали са ни готови всички съставки смесих ориза и пилешкото, разбърках на слаб огън и сервирах.
  • Ако обичате много пикантно може да нарежете едно люто чушле вътре, но на мен присъствието на лютия пипер и джинджифила ми е достатъчно.
Допълнения: 
  • Ако в края на готвенето се окаже, че сте прекалили с лютото добавете още сварен ориз или път нарежете на кубчета един домат за свежест.В някои от вариантите на Пиле биряни има домат, така че пак ще сте в час с рецептата
  • Може да си сложите и малко лимонов сок за свежест при сервиране
  • Както посочих и в самата рецепта, внимавайте с куркумата и джинджифила, едното ви трябва за цвят, другото само за пикантност, не забравяйте, че имаме вече лют пипер в ястието.
  • Относно ориза, при мен леко се преварява след смесването му с пилешкото.Ако не го обичате така, просто не го сварявайте докрай първоначално.







Ако обичате задграничните рецепти и импровизации, разгледайте и моите азиатски акива:

Азиатски импровизации: пиле с хрупкави зеленчуци и медени пилешки хапки с джинджифилови зеленчуци








2 коментара:

  1. Не съм приготвяла много рецепти от индийската кухня, но това, което съм пробвала ми харесва. Подправките придават типичния вкус, стига разбира се да са умерени, поне за нашият вкус. Чудесно ми изглежда това ястие, а снимките едни такива слънчеви. Много добре си разделила съставките, ако ги видя като дълъг списък бих се отказала да го приготвя:), а за начина на приготвяне, както казваш е улеснено. Поздрави, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Количествата подправки отказват хората за подобни ястия.Признавам си и мен, но като се загледа човек повечето ги имаме налични, а който наистина обича си намира от техните готови комбинирани подправки за определени ястия.Но дори и да не се намерят всички подправки, в крайна сметка важно е да се оплучи ястие, което ще ни хареса.Няма да дойде индийска кулинарна полиция да ни смъмри, че не следваме оригинала :)

      Изтриване