Страници

четвъртък, 16 май 2019 г.

Азиатски импровизации: пиле с хрупкави зеленчуци и медени пилешки хапки с джинджифилови зеленчуци

        Няма как да не ви привлека вниманието с това заглавие, нали? Направо го заковах!
      Много мислих как да си кръстя рецептите.Най-лесно ще е да им сложа едно "по китайски" и готово, само че аз имам подозрението, че китайците ако видят нашите български варианти на храната, която те наричат само храна, със сигурност ще измислят някой и друг виц.Затова за да ви намекна все пак, че навлизам в други територии, ги слагам под общ азиатски знаменател и това е.
   Ако има едно основно нещо в тази рецепта, то това не е соевият сос както бихте си помислили, а предупреждението ми: Внимавайте, пръска! 






Пиле с хрупкави зеленчуци

Това е една съвсем "изчистена" рецепта.Обичайните заподозрени като соев сос, чесън и джинджифил.Никакви сложнотии и други непознати продукти.Но на мен някак си точно така ми харесва най-много.Ако и вие обичате такава храна, ще ви хареса.



Какво използвам:

250 грама пилешки гърди
соев сос (моят е почти безсолен)  - в описанието на рецептата в движение ще ви пиша къде колко използвах
чаена лъжичка нишесте
сол
олио за пърженето

Зеленчуци:
малка тиквичка
морков
червена чушка
броколи - няколко розички

джинджифил
скилидки чесън


  • Нарязваме пилешките гърди на лентички или хапки или както ви идва от сърце.
  • Зеленчуците ги нарязваме на лентички за да има както се казва Уау! ефект при сервиране.
  • Слагаме пилешкото месо в купичка и заливаме със 4-5 супени лъжици соев сос.
  • Пилешкото стои в маринатата около половин час, след което се изпържва в силно нагрято олио.При мен се пържиха на три пъти за да съм сигурна, че са добре сготвени.
  • Преди да пуснете следващата серия пилешко оставете олиото отново да се загрее за половин минута.
  • Готовите пилешки лентички оставете настрана, като напръскате отгоре със соев сос.
  • Ако олиото в съда ви за пържене е прекалено много, отлейте една част.Ако решите да пробвате следващата рецепта, използвайте го да изпържите месото от нея, но я прочетете, защото е по различно.
  • В малкото олио пуснете нарязани на ситно равна чаена лъжица джинджифил и малко повече чесън.Пуснете зеленчуците, разбъркайте леко три-четири пъти колкото да се овкусят, но не да стават меки.
  • Прибавете пилешкото месо и отново поръсете със соев сос около супена лъжица.
  • Разбъркайте.
  • В две супени лъжици вода разтворете чаена лъжица нишесте и прибавете към ястието.
  • Последни две три разбърквания и спирате котлона.





Медени пилешки хапки с джинджифилови зеленчуци


един брой пилешки гърди
соев сос 
мед 
нишесте
един белтък


Зеленчуци:

тиквичка
моркови
червена чушка
броколи

джинджифил
скилидки чесън


  • Пилешките гърди се нарязват на хапки поръсват се с две супени лъжици соев сос и се оставят половин час да постоят в хладилника
  • Разбивате белтък със супена лъжица нишесте и разбърквате в тази смес пилешките хапки.Разбърквате ги много добре.
  • В силно загрято олио сложете една по една пилешките хапки, така че да не се докосват.Аз ги пържих на три пъти.
  • Като извадите готовите хапки не бързайте да пускате следващите.Оставете половин минута олиото отново да се загрее
  • В отделна купа смесете равни количества соев сос и мед, по две супени лъжици и няколко капки (не повече от чаена лъжичка) ябълков оцет или лимонов сок.
  • Готовите пилешки хапки веднага ги топвате в медения сос.Накрая всички ги обърквате и оставяте докато изстинат.Не студени, топли само. Когато опитах веднага едно медено парче, реших че рецептата е пълен провал.Но после когато постояха и вече бяха изстинали ми харесаха.Още повече когато се ядат с хрупкавите зеленчуци, които балансират сладкото.
  • Зеленчуците са нарязани на лентички.
  • В малко олио се задушават нарязани на ситно джинджифил и чесън по една равна чаена лъжичка.
  • Пускате зеленчуците и за минутка най-много ги държите в тигана като разбърквате за да поемат ароматите.Накрая си бяха съвсем хрупкави, много свежи с аромат на пресен джинджифил.Може малко да ги посолите, но на мен ми бяха добре и така, особено като гарнитура на медените хапки.
  • Зеленчуците могат да бъдат и още една отделна рецепта, ако питате мен.За хрупане или гарнитура на някакво месо.




Ако обичате пилешко месо и търсите идеи за приготвянето му, ето няколко, които правя много често:







Ако рецептите, които споделям и историите, които разказвам ви харесват, заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:










2 коментара:

  1. :) голяма скица си:) Закова ме тук и мен и това е. Обичам азиатска кухня и освен да забода две клечки и аз тук:), всичко е толкова вкусно! Поздрави, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате :) Ти си моят експерт по азиатски рецепти и винаги е удоволствие да ги поглъщам от екрана.Поздрави!

      Изтриване