Страници

вторник, 29 октомври 2019 г.

Кекс с ябълки, масло и канела

   Един заплес иска да ви сподели за един страшно вкусен и много сочен ябълков сладкиш или по скоро кекс.А съм заплес, защото все нещо забравям и то най вече в последната част от целия процес.Трябваше да ви го напудря този сладкиш за да изглежда по-натруфен и приятен и за гледане.Ама така става като все бързам да ви показвам.А то може би беше за добро, защото още захар щеше да му дойде прекалено, а все пак моите рецепти не са само за показване, ние си ги ядем после.


Идеята за този кекс взех от този блог: 



  Този кекс може и да ви изглежда като хляб, но повярвайте ми няма по мекичко и сочно нещо.Може би най-добрия кекс, който ми се е получавал.


Какво използвах:

вместимост на чаената чаша, с която отмервах всичко - 200 ml
размер на тавичката - 26см х 10см


две яйца
чаена чаша захар
30 грама масло
чаена чаша прясно мляко
две чаени чаши брашно
пакетче бакпулвер
щипка сол
пакетче ванилия
чаена лъжичка канела
чаена чаша настъргани ябълки
(предпочитам да ви дам количеството на настърганите вече ябълки, отколкото броя на използваните ябълки)

заливка:
едно яйце
три супени лъжици захар
30 грама масло



Кекса си е лесен, само в смесването продуктите се прибавят на части.


  • Разбих яйцата със захарта.Добавих разтопеното масло.
  • Брашното го размесих отделно с бакпулвера, щипка сол, пакетче ванилия и канелата.
  • Към яйчената смес добавих половината брашно.
  • Разбърках и добавих половината прясно мляко.
  • Внимателно прибавих останалото брашно и отново разбърках.
  • Добавих останалото мляко (наливах на части, за да съм сигурна, че няма да е много, затова ви съветвам да направите същото)
  • Накрая добавих настърганите на едро ренде ябълки.Ако не ви се занимава, нарежете ги на парченца.
  • Пекох на 200 градуса 25 минути или до готовност / проверено с шиш /.
  • Извадих и залях веднага със сместта от разбито яйце, захар и масло и пекох още около 7-8 минути.
По ръбчетата ще се образува коричка, която прилича на омлет, но нея ще си я изрежете и изядете, ако ви пречи.

За по-добър външен вид като се охлади поръсете с пудра захар, но според мен не е необходимо да се добавя още сладост съм кекса.



Няма коментари:

Публикуване на коментар