Страници

сряда, 30 октомври 2019 г.

Есен е, да си направим гювеч с много зеленчуци





    Есента към края си е тъжен сезон, особено когато и красивите обагрени листа на дърветата падат от вятъра.Става студено и разходките в гората не само че стават по-редки, ами и по-кратки.Точно колкото да се сготви един такъв гювеч.

    Продуктите за него са тези, които отивайки на пазара виждате по сергиите в края на есента.От които да вземете, които и да предпочетете все ще ви се получи вкусен гювеч.
   Този мой любим есенен гювеч има само вкус на есен.Не слагам никакви по-специфични подправки, вътре са само вкусовете на зеленчуците.



Какво използвах аз:


месо
/ свинска плешка или гърди, а защо не и ребра или телешки джолан, както най-обичам/

картофи
червена и зелена чушки
/може да сложите и камби/
парче тиква
парче целина
домат
морков
зелен боб
бамя
грах 
глава лук
скилидки чесън
магданоз
червен пипер
олио


     Това им обичам на гювечите, че слагате от всичко по много, един капак отгоре и във фурната за час и нещо.Оставяте после най-малко половин час да си почине от горещината, точно време за да направите салата или да отворите първите туршии, да измиете лютите чущлета, да нарежете хляба и сте готови за едно истинско есенно пиршество на сетивата.




  • Нарязвам месото на малки парчета.Понякога ми е готово сварено, тогава вместо вода, използвам бульона.Не запържвам месото, но ако вас това не ви притеснява, може да го направите.
  • Нарязвам всички зеленчуци на по-големи парчета
  • В тенджера с малко олио задушавам нарязани лук и чесън, добавям чушките, а после и останалите зеленчуци.Поръсвам с червен пипер и сол.
  • Разбърквам един два пъти всичко и пресипвам в глинен гювеч или съд за печене с капак.Най отгоре нареждам бамята и я натискам да не изсъхне сама отгоре.
  • Наливам вода или бульон.
  • Нареждам месото.
  • Поръсвам с нарязан магданоз.
  • Отгоре отново поръсвам с олио.Това ястие си иска мазнина.
  • Слагам капака и пека на 200 градуса около час и половина.Това разбира се зависи от големината на месото, затова го нарязвам на по-малки парчета с идеята то да е готово заедно със зеленчуците, а не те да станат на каша преди него.
  • Накрая оставям 10-15 минути без капак да остане "на мазнина" ,но ако искате да имате течен сос за топене не го оставяйте дълго време.
  • Накрая изключвате фурната, отваряте вратата й и оставяте с капак да постои докато вие си наредите масата.Не го яжте веднага вряло от фурната, дайте му малко време и вкуса си заслужава изчакването.










4 коментара:

  1. Много харесвам есента, но точно периода, когато съблича всички краски от дърветата някак ме кара да се чувствам особено. Не тъжна, а необяснимо е това чувство. Може би осъзнаваме в такъв момент, че всичко е преходно и колкото и красиво да е винаги има край. И после идва зимата и чак след нея пролетта, отново дава надежди и ни кара да се усмихваме... Интересно е да наблюдаваш сезоните.
    Вкусен е гювечът ти, Светле, събрал всички есенни багри, вкусове и аромати. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате Ние сме късметлии, че живеем на места където има сезони и можем да се радваме както на различно време, така и на различна храна в тези периоди.Поне аз така съм свикнала, да ми е различно през различните сезони :)

      Изтриване
  2. Светле, точно така го правя и аз с разликата, че всичко слагам сурово в гювеча.

    ОтговорИзтриване