Бях ви написала рецептата и тъкмо да натисна за публикуване се замислих, че ако трябва да посоча ястие, което най-точно да характеризира начина ми на готвене или пък ако има въпрос, какъв е вкусът на моята кухня... Това е то! Месо, лук, малко вино и малко подправки, които да се усещат индивидуално и всичко сложено и забравено под капак във фурната и останало "на мазнина".Лесно, без особени ангажименти и губене на време в приготовления, без дори прецизно посочване на количества, а с феноменален резултат.Обикновен, домашен вкус.
***
Някъде бях прочела, че кебап е ястие, което се започва със запържване на месо нарязано на парчета.После се добавят зеленчуци и т.нат. Кебапите също така се свързват и с ориенталската кухня, като там разбира се месото е телешко или агнешко, но у нас си имаме много наши видове, с наши подправки и по наш вкус и най-вече приготвяни със свинско месо, затова моят вид е нашенските.
Кебап като цяло за мен е нарязано месо, което хвърлям в тавата/гювеча нарязвам му лук, добавям му каквото имам по ръка и то само се приготвя.Запържването при мен не е опция, затова може би във всяко заглавие трябва да добавям, че това е фалшив кебап.Който иска да ме критикува е свободен да го направи, останалите зная, че просто ще оценят едно вкусно ястие както и да съм го нарекла.
Без повече обяснения, пристъпвям към представянето на едно ястие, което много обичам и което през зимата често присъства на масата ми.Дали с качамак, дали с картофено пюре или просто така, този кебап ми е любим и защото се приготвя много лесно.А днес ви представям версията с качамак, защото тя е най-интересна и идеална за пълнене на гладни стомаси след работен ден.
Какво използвам:
месо - 500 грама
две-три големи глави лук
гъби - 200 грама
морков
чаена чаша вино
половин чаена чаша накълцани на ситно домати или намачкани домати от консерва
десетина зърна черен пипер
червен пипер - 1 чаена лъжичка
дафинов лист
олио - 5-6 супени лъжици
олио - 5-6 супени лъжици
за качамака:
царевично брашно /не грис, моля ви/ - една чаена чаша
вода - два чаени чаши
прясно мляко - една чаена чаша
бучка масло или супена лъжица зехтин
сол
- Нарязвам месото на малки парчета.Ако държите да е по оригиналния за кебапите начин, запържете ги в малко мазнина.Аз не го правя, а директно ги слагам в съда за печене.Тавичка с капак или глинен гювеч.
- Нарязвам лука и гъбите на едро и ги прибавям към месото.
- Нарязвам моркова, който също отива при останалите продукти.
- Добавям доматите, поръсвам със сол и червен пипер.
- Разбърквам продуктите и заливам виното.Наливам и вода колкото да са залети продуктите, но не и да плуват.Ако искате обаче повече сос, сложете още.
- Поръсвам с олио отгоре /ако обаче ви е много мазно месото, намалете количеството/
- Пускам зърната черен пипер и дафиновия лист.
- Слагам капак и пъхам в загрята на 220 градуса фурна за 40 минути.
- Може да проверите на 30тата минута как ви е течността в ястието и ако се е изпарила налейте малко топла вода.
- Накрая може да махнете капака и да запечете "на мазнина"
- Качамака приготвям много лесно и бързо.
- В тенджера наливам водата и прясното мляко, пускам маслото и посолявам.
- Загрявам ги, но в никакъв случай не трябва да кипва.Ориентир ми е разтопяването на маслото.
- Има два начина да продължите.
2. Отделяте си малко от течноста в отделна купа, там разбърквате на рядка каша брашното и добавяте в тенджерата /на слаб котлон/ като отново бъркате.И бъркате пак така до получаването на гъста каша.Вероятността да ви се получат бучки от брашното е почти нулева.
- Имайте предвид, че по всяко време ако ви се получат бучки, може да пресипете в отделен съд, да разбиете с тел и да върнете на котлона.С една дума качамака винаги ще го сервирате съвършен и никой няма да разбере как сте стигнали до крайния резултат.
- Разсипвате готовия качамак в чинии, парвите дълбанка и слагате от кебапа.Цялата тази вкусотия се сервира гореща.
Ако обичате такива ястия, опитайте още и:
Кебап със забулени яйца
Нареждам се да ям :)
ОтговорИзтриванеДавай чинията,сипвам ти веднага :)
Изтриване