Страници

понеделник, 28 октомври 2019 г.

Карфиолени експерименти: пица с блат от карфиол


   ... и пред мен се откри цял един нов кулинарен свят, светът на карфиола.



   Години наред карфиола за мен заемаше само и единствено царственото положение в любимата ми царска туршия.Да го използвам по друг начин ми беше странно.После обаче когато кулинарията стана доста сериозна част от моя живот в рецепти и снимки, започнах да го използвам и по друг начин.Карфиолът например винаги присъства като гарнитура към печено месо под формата на задушен на пара зеленчук, заедно с броколите, морковите, зеления боб.Приготвям през есента и един разкошен огретен с него.А ето, че днес се изкуших да го пробвам и в така нашумелите напоследък пици с блатове от карфиол.


Какво използвах:

смлян на ситно карфиол - около чаена чаша и половина
едно яйце
риган
сол

доматен сос: намачкани три домата от консерва, скилидка чесън, супена лъжица зехтин, сол и захар на вкус
нарязана на кубчета мортадела
настърган кашкавал
чушки

Както казах, тази пица е за проба и е малка.
За големи пици, увеличавайте количествата на продуктите.


  • Карфиолът е смлян на ситно в чопъра.Смесих го добре с едно яйце и подправих с риган и малко сол.
  • В много рецепти карфиолът го изстискват в кърпа или хартия за да махнат излишната течност, аз не го направих, защото не видях смисъл в тази процедура след като блата ще се пече. Но вие си преценете относно този момент.
  • Карфиолената смес сложих върху хартия за печене.При печенето тя поема течността, която не се изпарява.
  • Разстелих с лъжица и загладих.Пекох на 200 градуса с вентилатор около половин час.Когато започна да се запича, разбирайте да получи златиста коричка, извадих от фурната.
  • Докато блата се печеше, пригових доматения сос, нарязах мортаделата и чушките, настъргах кашкавала.
  • Ако имате готов доматен сос използвайте си него.
  • Върху изпечения блат сложих доматения сос, наредих колбаса, поръсих с кашкавала и наредих парченцата чушка.
  • Чушки върху пица са ми много любими, защото придават много свежест и хрупкавост в хапките.
  • Пекох десетина минути.Аз не обичам кашкавала да се препича, обичам си го само разтечен.Но това, както и продуктите за пицата са си на вкус и по желание.



Няма коментари:

Публикуване на коментар