Страници

сряда, 2 октомври 2019 г.

Салата с печени чушки и зелени домати

 

   Много ги обичам старите рецепти.Представям си старите времена, стари къщи, големи семейства.Дори да не знаех, че това е една стара рецепта, пак щях да си помисля, че е такава, защото подобни обикновени салати, с обикновени продукти обикновено имат необикновен автентичен вкус.Вкус на традиции.
   Рецептата я видях при Илианка в нейния вкусен блог, а както тя обяснява там, рецептата е стара и ловешка, с което рецептите ми в блога от този край нарастват с още една:


      На пръв поглед салатата може да не ви изглежда добре, но то е така с вкусните ястия.Нарочно заблуждават за да може да им се насладят само ценители.




Какво е необходимо:


зелени домати около килограм
печени чушки ( зелени и червени) - 4-5 броя
олио
сол и захар
чесън
магданоз





  • Количествата всъщност нямат особено голямо значение.Важното е да имате продуктите и тя салатата сама ще се приготви.
  • Нарязвате зелените домати на филийки.
  • Нареждате ги в тавичка.Сподер тавичката може да са една до друга или да се застъпват.Ако се застъпват много по някое време ги разбутайте да се опекат равномерно.
  • Поръсвате със сол и захар отгоре.Буквално както си солите една салата и усещате как ще ви хареса.Не прекалявайте, само овкусявайте.
  • Поръсете с олио по същия начин.
  • Печете докато омекнат.Тъй като няма значение в този случай, аз ги пекох на силна фурна, около 230 градуса.
  • Вадите от фурната и когато се охладят ги разбърквате с резенчета печени чушки, добавяте нарязан чесън и магданоз.Нека да има и чесън, той ще направи салатата апетитна, а магданоза я освежава.
  • Ако опитате в този момент салатата може и да не ви хареса.Важно е да постои поне половин час да се смеси всичко и тогава вкуса е неповторим.
Допълнение: ако ви е сладка, поръсете с малко оцет, често го правя и също много ме харесва.Но няколко капки, не я правете кисела.
  • Като салата или върху филия хляб, вие си решете как да си я хапнете и ще искате още.
Допълнение: за измата си замразявам нарязани зелени домати и тъй като винаги имам и печени чушки, приготвям салатата и през зимните месеци.










Друга много вкусна рецепта от Илианка ми е този чуден пирян:













4 коментара:

  1. Много се радвам, че са ти били вкусни, Светле! Обожавам стари рецепти и баби, които да ми ги разказват :)

    ОтговорИзтриване
  2. Снощи я направих, БОЖЕСТВЕНА!!! Мъжа ми беше сигурен, че са патладжани :) Сега съм се заела да изпека по-голямо количество, тъй като имаме 4 касетки зелени доматки и мисля да ги стерилизирам 5-6 минутки и в мазето за зимата... чудя се обаче дали има нужда да им правя някаква марината или тяхната си + олийцето е достатъчна, накой правил ли е да подскаже? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала :) Аз си замразявам зелени домати за зимата, само ги вадя после и пека на фурната, а печени чушки също имам и готово! :) Бях чела от миналата година коментари, че в буркани като готова салата не се получавало мнго добре, но предполагам и това зависи от вкуса на всеки.Поздрави!

      Изтриване