Страници

вторник, 17 август 2021 г.

Мини хлебчета - пухчета

 

    Обичам си всички рецепти и това повечето от вас го знаят, защото ги приготвям и показвам във фейсбук страничката на блога непрекъснато.От време на време обаче се появява рецепта, която става абсолютен фаворит за едно определено време и я правя по-често от останалите, да не говорим, че я правя ненормално много.Като тези хлебчета, които за пръв път замесих на село вместо хляб.Изчезнаха за нула време.На следващия ден сложих във всяко едно парче кашкавал и изчезнаха за отрицателно време.После пак и пак, носих на съседи, черпих приятели и няма край, никой не иска да спирам.Така че може би, има още време, но май това ще се окаже рецептата на годината.

    
   Тези хлебчета ще ви напомнят за едни други много обичани от феновете на блога хлебчета, тези с прясно мляко, но приликата е само в присъствието на прясно мляко в тестото.И си мисля дали няма тези да станат новите любимци на публиката.
   А са мини хлебчета, защото така се ядат много удобно, късаш си готова хапка.
   Количеството не е голямо, защото тези хлебчета се ядат топли и не искам да остават.За повече, увеличавайте количествата на продуктите.



Какво е необходимо:


чашата ми е с вместимост 200 ml


четвърт кубче прясна мая

чаена чаша топло мляко

пълна чаена лъжичка захар

две супени лъжици олио/зехтин

две чаши и половина брашно

/ използвах мляно на каменна мелница и да ви кажа, наистина стават мнвого вкусни хлябовете с такова.И тъй като ме питаха какво точно брашно използвах, споделям веднага.Брашното си го поръчах от тук: бяло брашно от "Бабината питка"/

щипка сол


прясно мляко за намазване

масло


  • Разтваряме добре маята в прясното мляко.Добавяме захарта и олиото.
  • Изсипваме брашното, посоляваме.
  • Разбъркваме лепкаво тесто.
  • Оставяме на топло да втаса и да удвои обема си
  • На мястото ви за месене поръсвате с брашно и изсипвате тестото.Оформяте топка, която с ръце или с точилка притискате.Разстилате с ръце или разточвате тестото до дебелина 1-2 сантиметра на груб правоъгълник, да не вземете да мерите ъглите чак.
  • С нож или шпатула си го разделяте на малки квадратчета за да получите горе долу еднакви топчета после.Освен това, така ще ги месите отново, а това е важно за да станат пухкави след изпичане.
  • Всяко едно квадратче оформяте на топче.Топчетата са малки,  хато големи хапки или си представете милинки.Въпреки, че е малко все едно месите голямо топче.Първият път направих само хлебчета без нищо, втория път сложих кубче кашкавал вътре.Признават така ми хареса много повече, защото е идеално за закуска с айрян или таратор.
  • Нареждате топчетата едно до друго в тавичка покрита с хартия за печене.Оставяте да втасат, но не чак да се удвоят.
  • Намазвате с прясно мляко отгоре.Нека да лъснат от него, не само леко да намажете с тях.
  • Тъй като ги пекох на село, където фурната ми е добрата и незаменима печка Раховец, температурата е висока, около 200 градуса.Печенето при такава температура е 15 минути.Внимавайте да не ги препечете, затова ги следете..Ще видите как стават приятно тъмно златисти отгоре.Моят начин за проверка когато не искам да ги бода със шиш или нож е да ги повдигна и ако е златито и отдолу, готови са.
  • Веднага докато са врели бързо ги намазвате с масло.Може да сте го размекнали предварително, но аз използвах както си е пакетчето.Покривате с кърпа, като ако ви е скъпа и не искате да я намазнявате,сложете хартия под нея.
  • След десетина минути късате и хапвате.Сериозно си мисля, че това е рецептата откритието ми за тази година.



Първите, без плънка:








Няма коментари:

Публикуване на коментар