Обичам си всички рецепти и това повечето от вас го знаят, защото ги приготвям и показвам във фейсбук страничката на блога непрекъснато.От време на време обаче се появява рецепта, която става абсолютен фаворит за едно определено време и я правя по-често от останалите, да не говорим, че я правя ненормално много.Като тези хлебчета, които за пръв път замесих на село вместо хляб.Изчезнаха за нула време.На следващия ден сложих във всяко едно парче кашкавал и изчезнаха за отрицателно време.После пак и пак, носих на съседи, черпих приятели и няма край, никой не иска да спирам.Така че може би, има още време, но май това ще се окаже рецептата на годината.
А са мини хлебчета, защото така се ядат много удобно, късаш си готова хапка.
Какво е необходимо:
чашата ми е с вместимост 200 ml
четвърт кубче прясна мая
чаена чаша топло мляко
пълна чаена лъжичка захар
две супени лъжици олио/зехтин
две чаши и половина брашно
/ използвах мляно на каменна мелница и да ви кажа, наистина стават мнвого вкусни хлябовете с такова.И тъй като ме питаха какво точно брашно използвах, споделям веднага.Брашното си го поръчах от тук: бяло брашно от "Бабината питка"/
щипка сол
прясно мляко за намазване
масло
- Разтваряме добре маята в прясното мляко.Добавяме захарта и олиото.
- Изсипваме брашното, посоляваме.
- Разбъркваме лепкаво тесто.
- Оставяме на топло да втаса и да удвои обема си
- На мястото ви за месене поръсвате с брашно и изсипвате тестото.Оформяте топка, която с ръце или с точилка притискате.Разстилате с ръце или разточвате тестото до дебелина 1-2 сантиметра на груб правоъгълник, да не вземете да мерите ъглите чак.
- С нож или шпатула си го разделяте на малки квадратчета за да получите горе долу еднакви топчета после.Освен това, така ще ги месите отново, а това е важно за да станат пухкави след изпичане.
- Всяко едно квадратче оформяте на топче.Топчетата са малки, хато големи хапки или си представете милинки.Въпреки, че е малко все едно месите голямо топче.Първият път направих само хлебчета без нищо, втория път сложих кубче кашкавал вътре.Признават така ми хареса много повече, защото е идеално за закуска с айрян или таратор.
- Нареждате топчетата едно до друго в тавичка покрита с хартия за печене.Оставяте да втасат, но не чак да се удвоят.
- Намазвате с прясно мляко отгоре.Нека да лъснат от него, не само леко да намажете с тях.
- Тъй като ги пекох на село, където фурната ми е добрата и незаменима печка Раховец, температурата е висока, около 200 градуса.Печенето при такава температура е 15 минути.Внимавайте да не ги препечете, затова ги следете..Ще видите как стават приятно тъмно златисти отгоре.Моят начин за проверка когато не искам да ги бода със шиш или нож е да ги повдигна и ако е златито и отдолу, готови са.
- Веднага докато са врели бързо ги намазвате с масло.Може да сте го размекнали предварително, но аз използвах както си е пакетчето.Покривате с кърпа, като ако ви е скъпа и не искате да я намазнявате,сложете хартия под нея.
- След десетина минути късате и хапвате.Сериозно си мисля, че това е рецептата откритието ми за тази година.
Няма коментари:
Публикуване на коментар