Страници

четвъртък, 8 октомври 2020 г.

Домашен колбас със свинско месо

 

Тази есен реших, че е крайно време да пробвам да направя домашни колбаси.Които да са наистина от месо и аз лично да зная какво слагам вътре.Но и защото ми е интересно да опитвам нови неща.

Може би колбас не е точното определение, но по вид и форма просто не ми идва друго име, с което да го кръстя.

Първият ми опит за колбас от пилешо месо беше повече от успешен

ДОМАШЕН КОЛБАС С ПИЛЕШКО МЕСО

затова беше време да опитам и със свенско месо.

Както пилешкия и този исках да е възможно най-лесен за приготвяне, първо защото нямам условия за разни там сложни колбаси и второ, защото аз съм по бързите процедури, нямам сили и търпение да чакам.


    Още от самото начало си бях решила, че трябва да има джолан за да желира и улесни оформянето на колбаса.Доста рецепти изгледах, като както за пилешки, така и за свинските, руските блогъри/влогъри са се развихрили по темата.А накрая видях, че не е било нужно да търся надалече, в един вкусен свят също имало това ,което търся.

Всички разгледани от мен рецепти могат да се обобщят от тази на Сончето:

https://svetatnasoncheto.blogspot.com/2018/12/blog-post_20.html



А ето какво се получи при мен, защото в края на краищата всеки си прави една рецепта според вкуса на дегустаторите си:


Какво използвах:

два задни джолана общо 1200 грама

(задължително е да имат кокал и желателно кожа)

месо от плешка - 600 грама

количеството месо е приблизително и не се съобразявайте изцяло с него

двайсетина зърна черен пипер

десетина зърна бахар /половината на черния пипер/

два дафинови листа

глава лук

три-четири скилидки чесън

червена чушка


пластмасово шише от минерална вода или газирана напитка или каквото подходящо по форма си намерите.




  • Използвам и друго месо освен джолани, защото исках да не е толкова мазно. Затова освен плешка може да използвате и друго, но без врат за да няма още мазнини.Но е хубаво да балансирате джоланите с друго месо, става по-лек на вкусът.Но ако искате вид и вкус като на пача ( тази прекрасна българска дума), сложете само джолани и може би повече чесън.
  • Джоланите накиснах за три часа в студена вода
  • Сварих джоланите и месото заедно с подправките, лука и чесъна.Аз ги варих в тенджерата под налягане, но тази стъпка вие си я решете как да е.
  • Накъсах месото на парченца.
  • Бульона не го прецедих, само извадих дафиновите листа и зърната пипер и бахар.
  • Лука и чесъна ги оставих и ги намачках много добре.Прибавих ги към месото и разбърках всичко много добре.В последния момент реших да нарежа една печена червена чушка за цвят.Ако искате сложете и вие или не или нещо друго.Защо не и люто чушле или пък чили, ако обичате пикантно.
  • Бульона прибрах в хладилника за да се изстуди и за да обера излишната мазнина отгоре.
  • После го стоплих и залях месото.Разбърках всичко добре.
  • Изрязвате шишето в горната му част и натъпквате месото вътре.Притискате.Слагате найлоново фолио отгоре и прибирате в хладилника за няколко часа докато стегне добре.
  • Изрязвате шишето и си имате вкусен колбас, който да си хапнете така или на сандвичи.






4 коментара:

  1. Чудесен е, Светле! Благодаря за доверието! Подсещаш ме, че скоро предстоят месните зимнини 🙂. Ще пробвам задължително и твоите варианти,на колбасите, толкова апетитни са, а пилешкия е отдавна записан! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А хората си мислят, че блогърите не си уважават рецептите.Нищо подобно! :)

      Изтриване
  2. Каква е годността на колбаса, деликатеса. Сигурно е много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яде се веднага и когато свърши.Това не е промишлено произведен колбас с консерванти,това си е пресен продукт реално.

      Изтриване