Познавам хора от цялата страна и се оказва,че всеки си има своя версия на така любимата ни лятна манджа наречена със звучното име "Миш-маш".Ама какво говоря, дори моите родители имат различни версии.Така например едната ми баба, тази която не обичаше много да готви е правела миш-маш само от запържени чушки със сирене и яйца.Другата пък е слагала и нарязан домат.Приятелка от южна България ме е посрещала с миш-маш, в който се запържва лук, а друга от друга посока използва предварително печени чушки.А последният, който научих е, че след като се запържат чушките, смесват се с яйца и сирене се запичат с настърган кашкавал отгоре.За още варианти ще ви опиша и един доматен, в който въпреки че пак си има чушки, доматите са с една идея повече.
На миш-маш много му отива нещо лютичко,дали ще се нареже едно люто чушле вътре или ще се сервира отделно:
Първи вариант - най-любим
червени и зелени чушки
сирене
яйца
Чушките се нарязват на резенчета
Задушават се с мазнина и малко вода докато омекнат
Прибавя се натрошено сирене.Разбърква се.
Когато сиренето се разтопи си чукват яйца.
Втори вариант
червени и зелени чушки
лук
чесън
домат
яйца
Всички зеленчуци се нарязват на едро.
Задушават се първо лука и чесъна, после се добавят чушките и накрая домат.
Когато омекнат се добавя яйце.
Трети вариант
печени червени и зелени чушки
сирене
яйца
домат
Печени чушки се нарязват на ситни парченца.
В мазнина се запържват заедно със сиренето.
Прибавя се настърган домат и се чукват яйца.
Четвърти вариант - доматен миш-маш
чушки
/може зелени, може червени, но най-добре е миш-маш от цветове/
домати
/количеството на доматите е малко повече от чушките/
сирене
сух босилек
/с пресен е една друга рецепта/
олио и зехтин
Чушките се нарязват на ситни парчеенца.Доматите също.
В малко олио и вода се задушават чушките докато леко омекнат.
Добавят с едоматите и се оставя на слаб котлон докато се извари излишната течност.
Поръсваме със сух босилек.
Добавяме натрошено сирене и спираме котлона.То ще се разтопи само от топлината и това е достатъчно.
Доматеният:
На миш-маш много му отива нещо лютичко,дали ще се нареже едно люто чушле вътре или ще се сервира отделно:
Как може миш-маш без едни топли хлебчета:
Или тези типови хлебчета с мед,леко сладки идеално подхождащи на соленото ястие:
За още истории и много повече рецепти всеки ден,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар