Страници

понеделник, 11 март 2019 г.

На карнавал в един неделен ден и още нещо / Ксанти, Гърция/

   Така като стане...Стоя си тихо и спокойно в събота и получавам съобщение от приятелка "Има две места за утре за карнавала в Ксанти, хайде да ходим".Ами да ходим, колко му е.
   Ранно ставане, качване на автобуса и хайде в Гърция на карнавала в неделя на Сирни заговезни.
   Ксанти може и да е малък град, но тълпите хора от близо и далече не бяха малко и когато видях редицата спрени автобуси и коли, се усъмних, че ще има място за всички в този град..Организацията обаче беше безупречна.За да не се получават задръствани от превозни средства, бяха организирали за всички безплатно предвижване от мястото където спираха всички чужди превозни средства до центъра.А в центъра музика, викове, танци и тъкмо настроиш ушите си към даден шум и чуваш пронизителния звук на нечия свирка в ухото си.Млади весели и усмихнати хора в най-различни цветни костюми вървяха по улиците в очакване да се включат в кулминацията на деня, шествието по основната улица на града.Никой не отказваше снимки, всички се снимаха с всички.С една дума...Веселба!
   А в реката чучелото Царос очакваше да бъде изгорено във върховния момент на карнавала, бележещ неговия край, с което в миналото се е смятало, че така ще изгонят злите сили и покрай тях и бълхите през лятото.Така де, злите сили я ги има я ги няма, но бълхите са си били истински и ежедневен проблем.






   Ако си мислете обаче, че отивайки на карнавал ще се задоволим само да гледаме шарени хора и да се усмихваме весело, ще трябва повече да наминавате при мен.Защото където и да е, винаги има и нещо повече.В Ксанти това е стария град, където открихме един много добър за разглеждане музей и две доста интересни и красиви църкви.В музея в различни зали на три етажа е представен бита и културата на гърците през вековете под формата на най-различни колекции от предмети.Много ми харесаха стар прожекционен апарат, още по-стар фотоапарат и латерна каквито не бях виждала досега.Имаше дрехи, от старинни носии до по "градски" дрехи; обзавеждане на различни стаи; стари снимки и какво ли още не.В една отделна стая имаше много интересна колекция от стари пощенски марки.
   И накрая както имаше време, така и не остана такова за да седнем да хапнем.Затова нещо "на крак" и бегом обратно към автобуса.
   И за да не съм досадна в обяснения, каквито нито аз, нито вие ще запомним, такъв беше денят ми в Ксанти в снимки:


2 коментара:

  1. Много забавно, пъстро и красиво. Понеже спомена организацията, преди години, като бяхме на карнавал и паркирахме на една улица, където беше разрешено. Обаче се връщаме там и колата ни я няма. Леле, да ти вдигнат колата в чужбина е стрес:))) един полицай наблизо ни обясни къде да я търсим, просто хората разчиствали улицата, заради карнавалното шествие и съответно преместили всички коли на един паркинг:) Та всякакви емоции ни донесе карнавала в Ксанти. Градчето е чудесно със старите си къщички и атмосфера, наистина. Поздрави, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ми хареса това,че освен карнавал се разходихме и по улиците.Винаги има какво още да се види и както разбирам и винаги има и емоциив повече понякога :)

      Изтриване