Когато чуете чили е съвсем нормално да си представите нещо люто.Ами то си е така.Аз лично обичам люто, но не съвсем люто.Не че стомахът ми няма да го понесе, той милия е бил изправян пред какви ли не предизвикателства, но за мен лютото, много лютото някак притъпява основния вкус на ястието.Като че ли цялото ви съзнание се насочва към това люто усещане и забравяте какво всъщност ядете, защото сте заети да бършете пот, да поскачате или да търсите накаква спасителна течност да гаси огъня.То накъдря изправени коси, изправя накъдрени и кара косата да расте там където я няма.Е, за това последното не гарантирам.Защото магическо отслабване и порастване на коса няма.Но ми разбрахте идеята.
И след това люто встъпление започвам да ви разказвам тази разбира се не съвсем оригинална рецепта.Ама пък е цветна, даже още цветове можеше да има.
Какво използвам:
телешко мляно месо или смес (няма да влезете в затвора, ако прибавите и свинско към каймата) - 400 грама
за месото чаена лъжичка кимион, ситно нарязан магданоз около супена лъжица, чаена лъжичка чесън на прах
консерва домати, които смилам на пюре
червена чушка
зелена чушка
малка глава лук
две скилидки чесън
люта чушка (присъствието ѝ е по желание, може да сложите щипка лют пипер за лека пикантност)
равна супена лъжица червен пипер
равна супена лъжица кимион (но ако ползвате пакетчета от супермаркетите, вероятно ще ви трябва повече)
чаена чаша бял боб
чаена чаша червен боб
чаена чаша царевица
Със сигурност някой ще пита колко ми е голяма чашата, реално количествата боб и царевица са по желание, може да перобладават дори ако ги обичате.Или пък като сто отворили консерви и няма какво друго да ги правите, много ясно че ще ги сложите целите.По същият начин за мен янма значение какво е съотношението между боб и царевица
кафяна лъжичка кориандър
супена лъжица чесън на прах
ситно нарязан магданоз
сол, черен пипер
олио
Ако го приготвите гъсто, ще имате към три порции, ако сложите повече течност ще подлютите повече хора
Веднага си казвам, че в моето мляно месо има и свинско.Ами какво да ви кажа, не ми се хабеше цялото телешко, а исках да има повечко месо в ястието.Освен това ми харесва идеята да го овкуся предварително, нищо че в самото ястие ще има същите подправки.Като си загребете с лъжицата ще усещате още по-добре ароматите.
Така че смесвам мляното месо с кимион, нарязан на много ситно пресен магданоз, малко чесън на прах.И пак казвам, използвайте чесън на прах, ако имате добър, иначе с разни изкуствени аромати не е добре, по добре пропуснете
В супена лъжица олио пускам надробеното мляно месо.Ако беше за мусака щях да съм го разбъркала с вода за да стане на трохи, аз обаче искам да остане на по-големи парчета.
Когато побелее прибавям нарязаните лук, чесън и чушки на съвсем ситно.Не запържвайте първо лук и после месо, лукът изгаря докато се запържва месото, а така двете си се готвят равномерно.
Прибавям червения пипер и разбърквам.Ако не сте сложили люта чушка, но все пак искате лека пикантност, тук е мястото на щипка лют пипер.
Смилам една консерва (малка) домати и прибавям
Изсипвам белия боб, червения боб и царевицата.
Поръсвам с кимион, кориандър, нарязан на ситно магданоз, посолявам, малко черен пипер, още малко чесън на прах и заливам с вода.В другата ми рецепта за чили кон карне където слагам варено месо, използвам бульона на месото, но тук водата си върши работа.Имайте предвид, че докато стои да си почива след готвенето, ястието опема доста от течността, така че сложете повечко.Ако разбира се искате да е течно, ако не искате за три-четири порции
Оставям цялата тази прелест да си се готви на слаб котлон двайсетина минути, ако прецените че не са ви е сварен добре боба, оставете повече.Добре е да не ври и кипи, а само да си къкри.
Готовото чили оставяте да стои.По добре го стоплете после, защото то си върви горещо, но не сервирайте веднага.
Може, ако не сте слагали нищо люто заради хора, които не го понасят, а искате все пак, нарежете лютото чушле и го поръсете в порциите на хората си, които обича люто.Така всички са доволни.А нали в крайна сметка това е целтта.
Няма коментари:
Публикуване на коментар