Страници

неделя, 28 януари 2024 г.

Свинско с гъби и лук

 

Обикновено бих написала, че е с лук и гъби, но в случая сложих и печурки и кладница и сушени манатарки, така че както разбирате нямаше как да не сложа гъбите с предимство.



Това е от лесните ястия.Слагам всичко в съд с капак, за малко задушавам всичко на котлона и то най вече защото прибавям вино и искам да кипне преди да сложа всички продукти. И после директно във фурната до готовност.Евентуално сгъстявам с малко нишесте, ако е прекалено течно или пък махам капака и оставям на вентилатор да се изпари излишната вода.



Какво използвам:


Нарязано свинско месо от плешка около 300 грама

Три глави лук

Гъби (печурки и кладница) поне две чаени чаши нарязани

Няколко сущени манатарки

Бяло вино - 150 ml

Сладък червен пипер - чаена лъжичка

Щипка пушен пипер или паприка

Супена лъжица чесън на прах (ако нямате истински,пресовайте две скилидки)

Чаена лъжичка чубрица

Червена суха чушка


Сол

Олио



Използвам тавичка с капак, в която започвам ястието на котлона и прехвърлям във фурната

В малко олио завъртях месото нарязано на хапки, когато побеля прибавих лука нарязан на едро, разбърках.

Прибавих около 150 ml бяло вино

Когато виното кипна сложих червен пипер сладък и паприка, чесън на прах (ако нямате истински, пресовайте две скилидки), чубрица, нарязана суха червена чушка, вода да се покрие всичко.

Прибавих гъбите, посолих.

Отгоре поръсих с още малко олио, сложих капака и прехвърлих във фурната.

На 200 градуса час и малко, защото месото е нарязано на хапки.

Накрая махнах капака да се изпари още малко течност, но ако искате повече сос, оставете така.Също така, ако искате соса да е по-гъст, сгъстете с малко нишесте.





Няма коментари:

Публикуване на коментар