И след тоза увод стигам до това, че аз всъщност щях да си готвя ориз с праз, но едно извънредно количество гъби доведе до необходимостта да сложа от тях в това ястие.
Какво използвах:
праз
гъби
ориз една чаена чаша ( вместимост 200ml )
джоджен/гюзум
черен пипер прясно смлян
сол
олио
масло
Празът ми е един стрък нарязан на ситно, но и два щяха да са добре.На това количество ориз, повече праз не е излишен.
Гъбите са ми десетина броя нарязани на едро.
Започвам с това, че когато приготвям ориз използвам широк съд.Дали тиган, дали тавичка с капак, обикновено избирам според количеството, но винаги плосък съд.
Нарязаният праз слагам в съда за готвене и заливам с вода, покривам го изцяло.Не го запържвам, но ако искате запържете го, това си е важе решение.
Когато праза поеме водата тогава поръсвам с олио, не повече от супена лъжица.
Разбърквам и добавям ориза.Бъркам докато стане прозрачен.
Прибавям гъбите, поръсвам с поне една равна супена лъжица стрит сух джоджен, по нашему гюзум, посолявам и заливам с вода.При мен водата е три към едно.Ако по време на готвенето имате нужда от още вода, не забравяйте да доливате гореща.
Аз обичам добре сварен ориз, но колко да готвите това ястие оставям на вас.
Когато оризат е готов прибавям няколко бучки масло, прясно смлян черен пипер и разбърквам.
Няма коментари:
Публикуване на коментар